Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddeling zzp’ers

Bemiddelingsbureaus die niet aan wettelijke kwaliteitsregels voldoen, mogen geen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) inzetten. Dat is de uitslag van het tweede kort geding dat brancheorganisatie ActiZ had aangespannen tegen het ministerie van VWS en drie zorgkantoren. Zorgkantoren mogen volgens de uitspraak wél zorg van zzp’ers contracteren.
ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddeling zzp’ers

Koepelorganisatie ActiZ spande voor de tweede keer een zaak aan tegen een convenant van onder andere VWS, de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken. Dit convenant behelsde een nieuwe arbeidsconstructie voor zzp’ers in de zorg. In dit convenant worden fiscale problemen bij de inzet van zzp’ers gladgetrokken. Volgens ActiZ hoefden bemiddelingsbureaus die zzp’ers in de zorg inzetten zich onder dit convenant niet te houden aan een aantal wetten en regels. De bureaus zouden hierdoor geen verantwoordelijkheid hoeven nemen voor de continuïteit van zorg en kwaliteit van zorg.

Kwaliteitseisen

Het oordeel van de rechter luidt dat VWS met haar plannen inderdaad terug moet naar de onderhandelingstafel. Daarbij bevestigde de rechter dat een bemiddelingsbureau dat zzp’ers inzet, moet voldoen aan de kaders van de AWBZ, de Kwaliteitswet Zorginstellingen en de WTZi.

Zorgkantoren

Zorgkantoren Agis, Achmea en Menzis mogen volgens de rechter wel zorg contracteren van zzp’ers die ingezet worden door gecertificeerde zorgorganisaties. Dit is volgens directeur Aad Koster van ActiZ goed nieuws. “De rechter oordeelt dat zorgkantoren hun contracten met bemiddelingsbureaus niet hoeven te ontbinden. De rechter stelt daarbij wel als voorwaarde dat gecontracteerde bemiddelingsbureaus volledig verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en continuïteit van de zorg. Dat is voor ons een belangrijke uitspraak want dat betekent dat die bureaus nu dezelfde verantwoordelijkheid dragen als reguliere zorgorganisaties. Daarmee geeft de rechter gehoor aan een van onze grootste bezwaren.”

Inzet zzp’ers

Directeur Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) denkt dat de uitspraak geen overwinning is voor ActiZ. BTN zet zich in voor de inzet van zzp’ers in de zorg. “De rechter zegt dat ZZP’ers ingezet mogen worden, mits de instelling aan alle eisen voldoen. Dat is met onze leden ook al lang het geval. Het is jammer dat nu de onduidelijkheid over de arbeidsconstructie van zzp’ers blijft bestaan.” Verschuren denkt dat in het voorjaar VWS met een nieuwe oplossing zal komen voor de fiscale problemen rondom de inzet van zzp’ers in de zorg. “De inzet van zzp’ers zal in de toekomst alleen maar toenemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

ActiZ daagt VWS vanwege convenant

Verpleegkundigen willen niet als zzp’ers werken

BTN en CNV sluiten akkoord thuiszorg-cao

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.