Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Alfahulpen moeten 14,50 euro krijgen’

Ook na de wetswijziging in de Wmo moeten alfahulpen probleemloos in de thuiszorg kunnen blijven werken met een uurloon van 14,50 euro. Daar zet de nieuwe belangenorganisatie voor alfahulpen, Stichting Alphatrots, zich voor in. Dankzij een door de stichting ontwikkelde constructie is dit doel zonder grote kostenstijgingen haalbaar.

Stichting Alphatrots streeft ernaar dat de alfahulpconstructie in de thuiszorg blijft bestaan. Deze arbeidsconstructie waarbij de thuiszorgcliënt de werkgever van de alfahulp is, staat door de wetswijziging van de Wmo volgend jaar op de tocht. Vanaf 2010 mag geen enkele zorgaanbieder nog alphahulpen inzetten voor het aanbieden van zorg in natura. Alphahulpen kunnen alleen door de cliënt zelf worden ingezet met behulp van een financiële vergoeding die zij daarvoor van de gemeente ontvangen. Doordat het werkgeverschap en ook de werkgevers aansprakelijkheid dan volledig bij de cliënt komt te liggen is de angst dat klanten massaal zullen kiezen voor zorg in natura en de alphahulpen met lege handen blijven staan.

Wetswijziging Wmo

“Wij zijn niet ongelukkig met de wetswijziging”, zegt voorzitter Berend Raap van Stichting Alphatrots. “De alfahulpconstructie is zwaar misbruikt door veel thuiszorgaanbieders om maar zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren. Ik ken verhalen van aanbieders die weigerde alfahulpen door te betalen bij ziekte terwijl dat wel degelijk zes weken lang moet. Toch wil de overgrote meerderheid van de hulpen alfahulp blijven vanwege de flexibiliteit die het biedt. Als door de wijziging alfahulpen gedwongen in vaste dienst moeten werken of in de zwarte sector, is dat eeuwig zonde. Waar we ons eerst zorgen moesten maken over medewerkers die gedwongen alphahulp werden moeten wij ons nu druk maken over een gedwongenheid in de andere richting namelijk naar loondienst.”

Misbruik alfahulpconstructie

Raap heeft een plan opgezet waarbij de Stichting de lasten van de werkgeversrol op zich neemt terwijl de thuiszorgklant nog steeds honderd procent werkgever blijft. Alphatrots betaalt hierin de verzekeringspremies en doet de administratie. Hierdoor hebben klanten weinig lasten als werkgever, maar wel de lusten. Zo kunnen zij nog steeds de hulp direct aansturen, zonder dat via een thuiszorgaanbieder te hoeven doen. “Deze dienst van de Stichting kost niet veel extra”, zegt Raap. “We kunnen dit voor zeventig cent als stichting doen. Bovenop het loon van 14,50 komt het inhuren van een alfahulp voor een gemeente dan op 15,20 euro. Voor alfahulpen is dit gemiddeld een loonstijging van vijftien procent. Voor gemeenten wordt de thuiszorg er niet veel duurder op. Ieder uur dat behouden blijft voor alfahulp levert de gemeente een besparing op van gemiddeld zeven euro. Dat ten opzichte van de forse kostenstijging die als gevolg van de wetswijziging wordt verwacht.”

Wmo gemeenten

De Stichting wil met gemeenten samenwerken zodat mensen geïnformeerd worden dat een alfahulp via Stichting Alphatrots niet leidt tot extra rompslomp en dat bij ziekte vervanging mogelijk is. “We zetten een community website op waarbij we kunnen zien waar alle alfahulpen zitten, zodat we makkelijk vervanging bij ziekten kunnen regelen. Voor gemeenten maken we een draaiboek over hoe thuiszorgklanten te informeren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VNG: thuiszorg zonder alfahulp stuk duurder

Cliënt mag alfahulp weigeren

Uitkeringsgerechtigden werken als alfahulp in Apeldoorn

Enorm tekort alfahulpen bij Sensire

3 REACTIES

  1. Aanvankelijk ging de verantwoording van rijksoverheid via de AWBZ gedeeltelijk over naar de lokale overheid via de invoering van de WMO. Nu lijkt de lokale overheid (gemeenten) ook haar verantwoording over de kwaliteit van de te leveren zorg af te willen schuiven op de client, door alleen te zoeken naar het laagste tarief. De client wordt zo mogelijk als werkgever gebruikt, waardoor alle verdere verantwoordelijkheid bij hem of haar komt te liggen. Denk hierbij ook eens aan eeen ongeval. De werkgever(client) kan aansprakelijk zijn. Mijn oproep aan de lokale overheid: Neem je verantwoording. Ga aan de slag om goede zorg, dan wel hulp te bieden en koop die in voor een reele prijs. Geef meer inhoud aan je functie dan alleen boekhouden!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.