Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ambulancezorg Zeeland onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) maakte donderdag bekend de meldkamer van Ambulancezorg Zeeland onder verscherpt toezicht te hebben geplaatst.
Ambulancezorg Zeeland onder verscherpt toezicht

Het bestuur van de Meldkamer Ambulancezorg van de Veiligheidsregio Zeeland erkent dat de Zeeuwse meldkamer voor ambulance en brandweer niet goed functioneert. Het bestuur belooft de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Burgemeester René Verhulst van Goes, woordvoerder namens de Veiligheidsregio heeft dat donderdag gezegd.

Inspectie

Volgens de inspectie loopt de veiligheid van patiënten gevaar door tekortkomingen in het functioneren van de meldkamer voor ambulance en brandweer. De kwaliteit van de zorgverlening van de meldkamer voldoet niet aan de eisen, de ambulancezorg is niet goed genoeg georganiseerd. Op de meldkamer zijn voortdurend vacatures voor cruciale functies.

Hulpverleners

Het is niet duidelijk of de gesprekken die hulpverleners voeren met bellers voldoen aan de wettelijke eisen. Die gesprekken zijn belangrijk omdat daaruit moet blijken hoe ernstig de aard van de melding is.

Medisch manager

De inspectie constateert ook dat de medisch manager van de meldkamer niet genoeg te vertellen heeft en het bestuur van de veiligheidsregio, waar de meldkamer onder valt, onvoldoende ‘in control’ is. Het verscherpte toezicht geldt voor een periode van vier maanden. Het wordt pas opgeheven als de meldkamer naar behoren werkt.

Meldkamer

De inspectie greep in na een klacht. De meldkamer weigerde in april 2011 een ambulance te sturen naar een zieke. Pas toen een huisarts ingreep, werd er alsnog een wagen gestuurd. De patiënt overleed enkele weken. later. Het bestuur van de Veiligheidsregio voert per direct een aantal verbeteringen door in de meldkamer. Zo worden 112-meldingen uitsluitend door gecertificeerde, opgeleide en verpleegkundig centralisten afgehandeld. De beoordeling van de ernst van de melding gebeurt volgens een vastgesteld protocol. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Extra zuurstof in ambulance kan gevaarlijk

Game bestrijdt agressie tegen ambulancehulpverleners

Snelle komst ambulance met app

Politie arresteert man in gehuurde ambulance

1 REACTIE

  1. Wie zijn er verantwoordelijk voor een adequate bezetting van de meldkamers ?? de bestuurders ,toch??
    Gelukkig gaan ze nu, niet direct , maar wel zo snel mogelijk aan de slag!?? Hebben ze eerst nog iets belangrijkers te doen ? Er is een dode gevallen , maar pas enige weken na een incident.Is toen eindelijk de IGZ ingeschakeld?? Kunnen nu advocaten enige relatie met de meldkamer en de dood bestrijden ??ja!!!
    Overal weten managers toch alleen getalsmatig de administratieve eisen aan personeelsbezetting te bevredigen . Er zijn protocollen en deskundigen !!
    Van de straat gerukt personeel dient volgens protocollen te handelen. Gecertificeerd opgeleide deskundigen doen dat volgens hun gecertificeerd opgeleide KUNDE!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.