Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AMC en Cordaan starten miniziekenhuis in de wijk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het AMC en zorgorganisatie Cordaan beginnen een wijkkliniek, een miniziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost voor kwetsbare ouderen. Het experiment moet leiden tot 20 procent minder seh-bezoek, 25 procent minder heropnames en 90 procent uitstroom naar huis. Als het experiment slaagt, wil Zilveren Kruis ook elders in Amsterdam wijkklinieken starten.
wijkkliniek
De wijkkliniek in Eben Haëzer, een verbouwde locatie van Cordaan in Amsterdam-Zuidoost. Foto: Cordaan.

Op maandag 4 juni gaan de deuren open van de wijkkliniek in Eben Haëzer, een verbouwde locatie van Cordaan in Amsterdam Zuidoost. In het gebouw biedt Cordaan geriatrische revalidatiezorg, eerstelijnsverblijf en een wijkkliniek voor kwetsbare ouderen. De wijkkliniek, een soort miniziekenhuis, organiseert Cordaan samen met het AMC. De wijkkliniek is bedoeld voor kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld hartfalen, COPD of longontsteking. Als zij een acute zorgvraag nodig hebben, hoeven ze niet per se naar een ziekenhuis dat is opgetuigd met kostbare hightechvoorzieningen als een seh, intensive care en operatiekamers. ‘De wijkkliniek is een laagdrempelige ziekenhuisvoorziening in de wijk, waar familie, buren en andere mantelzorgers, niet gehinderd door strakke bezoekuren, op elk moment van de dag kunnen binnenlopen’, zegt Ronald Schmidt, lid raad van bestuur Cordaan, in een achtergrondartikel in het juninummer van Zorgvisie magazine dat op vrijdag 25 mei is verschenen.

Wijkkliniek is 24/7 open

Een gezamenlijk team met medewerkers van Cordaan en het AMC levert 24/7 de zorg op twaalf bedden; dat moeten over een jaar 24 bedden zijn. In een gezamenlijk team werken klinisch geriaters en een hoofdverpleegkundige uit het AMC intensief samen met specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en paramedici van Cordaan. ‘De focus ligt op snelle medisch-specialistische interventie en direct ook op functiebehoud door hbo-verpleegkundigen en paramedisch personeel. Dat wordt meteen gevolgd door actief organiseren van een snelle terugkeer naar de thuissituatie met ‘zorg op maat’ die patiënten en mantelzorgers thuis nodig hebben’, zegt initiatiefnemer Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg bij het AMC.

Minder belasting voor seh en minder heropnames

De ambities zijn groot. De partijen zetten in op 20 procent minder seh-bezoek, 25 procent minder heropnames, 20 procent meer mensen die volledig herstellen, 20 procent reductie van mantelzorgers en 90 procent uitstroom naar huis. De maatschappelijke besparing schat Buurman op 2,8 miljoen euro per jaar. ‘Als je het landelijk opschaalt en deze zorg aan 10 procent van de kwetsbare ouderen kunt aanbieden, kunnen we 112 miljoen euro besparen.’ Als het experiment slaagt, wil Zilveren Kruis het initiatief ook in andere wijken van Amsterdam starten met andere zorgaanbieders. Lees het volledige achtergrondverhaal in Zorgvisie Magazine met interviews met Bianca Buurman, Ronald Schmidt en Femmy Müller, regiocoördinator zorginkoop Zilveren Kruis. Ze vertellen onder meer over de moeizame weg naar bekostiging, het afgesproken tarief en afspraken over hoofdbehandelaarschap.

Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.