Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AnnaVation maakt St. Anna klaar voor de toekomst

Mark van Dorresteijn
Het St. Anna ziekenhuis in Geldrop wordt binnen het project AnnaVation compleet gedigitaliseerd. Leonoor Berentsen, projectmanager epd-functionaliteiten, geeft uitleg over het traject.
AnnaVation maakt St. Anna klaar voor de toekomst
Foto: St. Anna ziekenhuis

Het ziekenhuis werkt in januari 2014 nog volop met papier als het project van start gaat. De jaren 2014 en 2015 staan in het teken van digitalisering. Voor het epd en het elektronisch verpleegkundigendossier (EVD) blijft het ziekenhuis bij epd-leverancier quCare (voorheen McKesson).

Digitaal werken

Inmiddels is het half december 2014 en de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis werken met het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) en ordermanagement van quCare voor het aanvragen van lab-onderzoek en beeldvormende diagnostiek. Met name de implementatie van het EVS is belangrijk omdat voorschrijven van medicatie op papier vanaf 2015 echt niet meer mag. Berentsen legt uit dat de implementatie binnen een kort tijdsbestek heeft moeten plaatsvinden en ‘we moesten de eindgebruikers meekrijgen in die grote verandering’. ‘Daarmee is de eerste stap naar digitaal werken gezet en we wilden de gebruikers daarbij uitgebreid faciliteren. Een belangrijke succesfactor was de inzet van studenten om artsen en verpleegkundigen te trainen en te begeleiden bij vragen.’

Studenten onmisbaar

Twee van deze studenten zijn Evi Relou en Imke Gerits. Beiden hebben affiniteit met de zorg vanwege hun studierichting en zijn via Studentalent, uitzendbureau voor hbo- en wo-studenten, geplaatst in het St. Anna ziekenhuis. Na een grondige introductie door de ziekenhuisapothekers waren zij in staat om artsen en verpleegkundigen wegwijs te maken in het EVS. Gerits vertelt dat zij soms meerdere dagdelen uitleg gaven. ‘In de ochtend en middag trainden we verpleegkundigen. Wanneer de artsen klaar waren met poli draaien, trainden we hen.’ ‘Uiteindelijk hebben we circa 450 mensen wegwijs gemaakt in het systeem’, voegt Relou toe. ‘We hebben puur de manier van werken laten zien. Dat leverde af en toe wel de nodige discussies op omdat niet iedereen over wilde op het nieuwe systeem.’

Na pilots op de longafdeling en cardiologie, SEH en apotheek, gingen alle poli’s en klinische afdelingen live met het EVS. In het begin stonden de telefoons roodgloeiend, maar na een week waren de artsen redelijk gewend. De studenten hadden als taak om artsen te begeleiden als het voorschrijven niet lukte. ‘En dan krijg je soms 10 tot 15 keer dezelfde vraag van een arts’, vertelt Gerits. ‘Dan moet je wel geduld hebben. Het trouble shooten hoort er echt bij. Artsen draaien poli en kunnen anders niet verder.’ Naast hulp bieden, zorgden de studenten ook voor het stroomlijnen  van klachten. Relou: ‘We hebben continu een lijst met problemen bijgehouden om aan de projectteams door te geven waar het misgaat. Aan het eind van de dag volgt standaard een nabespreking zodat wij en het projectteam goed op de hoogte zijn van de vorderingen.’

Het grote voordeel van de studenten is volgens Berentsen dat zij erg vaardig zijn met computers en zaken snel oppakken. Zij zijn immers gewend om ‘digitaal’ te denken en hebben de tijd en het geduld om de eindgebruikers bij te staan. ‘We probeerden zo veel mogelijk frustratie te voorkomen, want het waren heftige weken voor een groot aantal medewerkers.’ Ook bij de invoering van ordermanagement hebben zij deze belangrijke rol weer vervuld.

2015

In 2015 gaat het ziekenhuis verder met digitaliseren van de toedieningsregistratie door de verpleegkundigen, het laatste onderdeel van ordermanagement en het PDMS voor anesthesie. Deze onderdelen moeten medio maart geïmplementeerd zijn. In mei 2015 wordt het opnieuw spannend als de complete elektronische dossiervoering (het patiëntendossier en verpleegkundigendossier) wordt gedigitaliseerd. ‘We hebben al COW’s op de afdelingen, overal is WiFi beschikbaar en we zijn nu bezig met de voorbereidingen van de trainingen. Het vergt nog wel wat van artsen en verpleegkundigen om digitaal te gaan werken, volgens Berentsen.

‘Om dit allemaal in goede banen te leiden, hebben we per afdeling en polikliniek verschillende key users en contactspecialisten benoemd om het traject te ondersteunen. En de studenten zullen we tijdens deze periode ook zeker weer gaan inzetten voor trainingen en begeleiding.’ De laatste stap wordt de inrichting van portalen voor patiënten en huisartsen. Uiteindelijk moet eind 2015 het programma AnnaVation klaar zijn waardoor alle medewerkers in het ziekenhuis digitaal werken.

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.