Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen niet voorbereid op ict-toekomst

Sarah Berends
Veel artsen en zorgverleners zijn onvoldoende voorbereid op een toekomst met ict. Dit blijkt uit een onderzoek van KNMG en het AMC.
Artsen niet voorbereid op ict-toekomst

Van de in totaal 17.915 artsen die de enquête toegestuurd kregen, reageerden 987 personen: 30 procent is werkzaam als huisarts, 40 procent als medisch specialist, 5 procent als manager of bestuurder en de overige 25 procent als arts en tevens manager of bestuurder. Ondanks de respons niet hoog is, geven de onderzoekers aan dat het resultaat een goed beeld geeft van de problematiek. Daarover verscheen een artikel op SmarthHealth.

Gebrek aan ict-onderwijs

Van alle respondenten gaf 27 procent aan op dit moment betrokken te zijn bij projecten gericht op zorg-ict of e-health. Slechts 9 procent heeft zelf een zorg-ict project bedacht en opgezet. Deze groep zorgprofessionals neemt besluiten over ict-systemen en introduceert ict in de praktijk met projecten als de inrichting van epd’s, zelfmanagement, informatiebeveiliging en privacy en het bevorderen van patiëntveiligheid met behulp van elektronische alerts en checklists.

Onvoldoende kennis en vaardigheden

Het onderzoek toont aan dat het probleem ligt bij het gebrek aan onderwijs op het terrein van e-health en ict in de zorg. In de opleiding tot arts is weinig tot geen aandacht voor zorg-ict, schrijven de onderzoekers. De helft van de respondenten die momenteel betrokken is bij zorg-ict projecten geeft aan onvoldoende kennis en vaardigheden te bezitten om hun rol in het project naar tevredenheid te vervullen. Echter, van alle respondenten van het onderzoek geeft 82 procent aan belangstelling te hebben om hun kennis en vaardigheden op het gebied van zorg-ict uit te breiden. De schrijvers van het onderzoek geven aan dat er nauwelijks bijscholingen of opleidingen zijn voor zorgprofessionals die hun kennis willen bijspijkeren.

Health Informatics

Momenteel is het AMC bezig een deeltijd zorg-ict opleiding op te zetten: ‘Health Informatics’, specifiek bedoeld voor mensen die al ervaring hebben in de zorgsector en meer over ict-toepassingen willen leren. ‘Een masteropleiding is voor sommigen te veel, modules werken beter. Daarom willen we modules aan gaan bieden voor geïnteresseerden, gebaseerd op het ict-traject waar ze op dat moment mee bezig zijn’, vertelt Nicolet de Keizer, docent en onderzoeker bij het AMC en betrokken bij de nieuwe opleiding. Ook de koepelorganisatie KNMG denkt mee over de nieuwe opleiding. ‘We gaan werken met modules die los of als gehele opleiding gevolgd kunnen worden, zoals dossiervoering, selectie en inrichting van een ict-systeem, informatiebeveiliging en privacy, beslissingsondersteuning en zelfmanagement. In iedere module wordt gebruik gemaakt van casuïstiek waar die zorgprofessional op dat moment mee bezig is’, zegt De Keizer. Er staan tien modules op de planning, waarvan de helft dit jaar al te volgen is. De Keizer geeft aan dat de opleiding in 2015 zal opgaan voor accreditatie voor hoger onderwijs.

Smartphone

De belangstelling voor onderwijs is het grootst onder artsen in de leeftijdscategorie 34-49 jaar, blijkt uit het onderzoek. De Keizer: ‘De jonge dokter of co-assistent van nu is al vergroeid met zijn of haar smartphone, en sommigen hebben zelfs bij wijze van spreken programmeren als hobby.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.