Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ascensio Zorg mag geen cliënten meer aannemen

Mark van Dorresteijn
Zorginstelling Ascensio Zorg in Hilversum mag voorlopig geen enkele cliënt meer aannemen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt. Volgens de inspectie is er momenteel sprake van hoge tot zeer hoge risico's voor de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de cliënten.
Ascensio Zorg mag geen cliënten meer aannemen

Ascensio Zorg biedt begeleiding en dagbesteding aan 35 licht verstandelijk beperkte jongvolwassenen, onder wie drie jonge moeders met jonge kinderen. Uit onderzoek bleek dat basale zorgprocessen niet op orde zijn, aldus de IGZ. Zo stelt het zorgteam te weinig ondersteuningsplannen op en is er niet voor elke cliënt passende dagbesteding. Dat laatste was vooral het geval bij de moeders en hun kinderen.

Fundamentele rechten

‘Verder worden er fundamentele rechten van cliënten geschonden’, stelt de IGZ. ‘Zij kunnen geen eigen post ontvangen en worden belemmerd in de uitoefening van hun kiesrecht.’ Het management van Ascensio Zorg kon niet zelf aangeven hoe zij hun verantwoordelijkheid konden nemen om de situatie te verbeteren.

Verbeterpunten

De IGZ vindt dat de organisatie een meer betrokken orthopedagoog en pedagogische medewerkers nodig heeft om dagelijks de moeders en hun kinderen te begeleiden. Daarnaast moet er voor elke cliënt een passende dagbesteding worden gepland. De cliëntenstop wordt opgeheven als Ascensio Zorg die zaken binnen 4 weken regelt. Lukt dat niet dan kan de organisatie een boete verwachten en riskeert ze sluiting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.