Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Babysterfte fors gedaald

Annelies Vermeulen
De babysterfte in Nederland is met bijna 40 procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de stichting Perinatale Audit Nederland (PAN), waarin onder anderen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen en pathologen zitten.
Babysterfte fors gedaald

Van 2001 tot 2010 is de sterfte van voldragen baby’s met 39 procent gedaald. Over de oorzaak kan PAN-voorzitter Hein Bruinse kort zijn. “We letten gewoon beter op”, zegt Bruinse. Bovendien werken de betrokken partijen beter samen en zijn protocollen doorgevoerd. Uit internationaal onderzoek uit 2004 bleek nog dat Nederland wat betreft babysterfte in de staartgroep van Europa zat.

Sterfte

In 2010 werden 367 baby’s dood geboren of overleden in de vier weken na de bevalling. In 2001 waren dit er nog 651. Daarmee is de sterfte gedaald van 3,8 per duizend naar 2,3 per duizend, een daling van 39 procent. Het totale aantal kinderen dat na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer wordt geboren en rond de geboorte overlijdt, is gedaald van 2.322 kinderen (12,2 per duizend) in 2001 naar 1.672 (9,4 per duizend) in 2008, een daling van 23 procent. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen

Meer babysterfte in Amsterdamse stadsdelen

Erasmus MC continueert aanpak babysterfte

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.