Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benchmark: ‘Software-uitgaven grootste ict-kostenpost ziekenhuizen’

Mario Gibbels
Deze herfst leverde M&I/Partners de resultaten van de derde ronde van de ICT Benchmark Ziekenhuizen op. Uit de benchmark blijkt dat veruit de grootste kostenpost van ziekenhuizen de softwarekosten zijn.

Indien ook de personele formatie die nodig is voor het functioneel en technisch beheer van de software wordt meegerekend, betreft dit meer dan de helft van de kosten. Veel van deze kosten besteedt men aan het ZIS, het EPD en aanpalende systemen zoals PDMS en beeldverwerkende technologie.

Opvallend

Verder blijkt uit het onderzoek dat de kosten per werkplek dalen, maar per medewerker stijgen. Dit is te verklaren door het toenemend aantal werkplekken dat ziekenhuizen aan hun medewerkers beschikbaar stellen. Opvallend hierbij is dat de infrastructuurkosten (werkplek, datacommunicatie, servers, storage, spraakcommunicatie, functioneel en technisch beheerpersoneel en faciliteiten) min of meer gelijk blijven. Hierbij spelen enerzijds de kosten van hardware een rol, anderzijds helpen virtualisatie en verdere optimalisatie van het serverpark deze kosten in bedwang te houden.

Besparingsmogelijkheden

Uit een trendanalyse onder de deelnemers blijkt dat van de trends Open Source en Cloud Computing mogelijkheden tot kostenbesparing verwacht worden. Ook het werken met business cases en portfoliomanagement ziet men als mogelijkheden om kosten te reduceren. Als grootste Business & ICT trend komt Management Informatie en Datawarehousing uit de bus.

Dekkingsgraadmodel

Ook dit jaar hebben de deelnemers weer het dekkingsgraadmodel ingevuld. Met dit model is het mogelijk deelnemers op de ‘prijs/prestatie’ verhouding voor EPD functionaliteiten te vergelijken. Het dekkingsgraadmodel brengt de volgende onderdelen met elkaar in relatie: De breedte van gebruikersgroepen die worden ondersteund met het EPD en aanpalende systemen, de hoeveelheid functionaliteit die het EPD en aanpalende systemen bieden, en de hoogte van de softwarekosten in het primaire proces. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.