Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Berwick: ‘It is time to turn the lights on’

Alleen een cultuur van volledige transparantie in de gezondheidszorg leidt tot duurzame kwaliteitsverbetering en meer doelmatigheid. Voorwaarde is wel dat leren van fouten, en niet het afstraffen daarvan, centraal staat.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Berwick: 'It is time to turn the lights on'
Foto: Reed/Koos Groenewold

Dat was een van de boodschappen van Don Berwick, architect van Obamacare, woensdagavond bij een besloten diner voor de Nederlandse zorgtop en vandaag 3 oktober op het Zorgvisie Executive Seminar in Haarlem. Berwick, die ondanks zijn grote reputatie van innovator bescheiden overkomt, haast zich te zeggen dat hij niet is gekomen om als Amerikaan ons te vertellen wat we moeten doen. Hij schetst universele lessen voor de gezondheidszorg aan de hand van de tragedie van Mid Staffordshire NHS Trust. ‘De vertaalslag naar de Nederlandse context moet u zelf maken.’

Drinken uit bloemenvazen

In het Engelse opleidingsziekenhuis zijn in enkele jaren

4
100

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. Volgens het rapport Commissie Danner nal Ruwaard v Putten ziekenhuis sterven jaarlijks 10% van de in ziekenhuizen overleden patiënten onnodig. Vermijdbare sterfte. Sterfte door de behandeling. Het loopt in Nederland in de duizenden patienten per jaar! Daarmee vergeleken is het Britse ziekenhuis een topziekenhuis.
  Transparantie in alle gegevens, inclusief financiele, is in een marktomgeving onmogelijk. Achmea legt direct de verbinding tussen kwaliteit en kosten. Ziekenhuizen worden geacht met elkaar te concurreren op prijs en op kwaliteit. Totale transparantie ondermijnt de concurrentie positie. Ook die van de zorginkopende verzekeraars. Vandaar dat WHO en OESO pleiten voor invoering van een NHS/Scandinavisch zorgstelsel omdat juist dat concurrentie en marktwerking overbodig maakt.
  In een dergelijk stelsel is benchmarking en totale transparantie zonder straf mogelijk en staan zorgverleners ten dienste van de burgers. Het is aan de regulatoren en toezichthouders om die transparantie af te dwingen en door te voeren.
  Toegevoegde waarde van private verzekeraars in een zorgmarkt van 17 miljoen inwoners is dan ook negatief.

 2. Lees alle reacties
 3. En het is natuurlijk heel grappig om vast te stellen dat de roep om transparantie gebeurd tijdens een besloten bijeenkomst voor een 40 tal ‘top’ bestuurders en beslissers in de zorg.
  Marktwerking en concurrentie in de energie sector werd onlangs door de verantwoordelijke topambtenaar betreurd; wij hadden het niet moeten doen.
  Evident dat de topambtenaren verantwoordelijk voor het invoeren van marktwerking en concurrentie, gereguleerd en al, te zijner tijd met de billen bloot zullen gaan en hun daden betreuren; zonder gevolgen voor henzelf.
  10% van de sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen zijn het gevolg van de kwaliteit en de kwantiteit van de geleverde zorg!
  Het bericht uit het rapport Danner werd snel onder de mat geschoven. De media vragen niet door.
  De kroningsmantel krijgt meer aandacht; 65 jaar of 200 jaar?
  Semmelweiss draait zich nog eens een keertje om.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.