Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Meer acute zorg voor hetzelfde geld

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
De vraag naar acute zorg neemt toe, terwijl ziekenhuizen de komende jaren hun zorg moeten bieden met gelijkblijvende budgetten. Daarom doe ik hieronder acht suggesties om met hetzelfde geld meer acute zorg te bieden.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg
  1. Verschuif eigen formatieplaatsen naar acute zorg Over de periode 2011- 2016 daalde het aantal opnamen en verpleegdagen van ziekenhuizen. Een goede ontwikkeling: ziekenhuizen zijn er vooral voor acute zorg en niet voor zorg die ook op de polikliniek of in de eerste lijn te verlenen is.
  2. Sluit een van twee seh’s die dichtbij elkaar liggen. In grote steden komt het regelmatig voor dat twee seh’s dichtbij elkaar liggen. Door de twee samen te voegen kunnen alle acutezorgprofessionals op één plek werken en is er op alle tijdstippen voldoende personeel.
  3. Coördineer de nachtdiensten van specialisten. Een voorbeeld: slechts in een van de Friese ziekenhuizen is ’s nachts een KNO-arts aanwezig. Dat functioneert goed. Verwijzers en ouders hebben begrip hiervoor.
  4. Richt een acute-opnameafdeling (AOA) in. Ongeveer een derde van de ziekenhuizen kent een AOA die als enige spoedpatiënten opneemt. De andere afdelingen hoeven dan geen onbezette bedden in reserve te houden. Hiermee kan het management geld vrijmaken voor uitbreiding van acute zorg.
  5. Richt een 24/7-apotheek in. Op menig ziekenhuislocatie bevinden zich twee apotheken: de politheek en de dienstenapotheek bij de huisartsenpost. De eerste draait van, zeg, 8.00 -17.00 uur. De tweede is van 17.00 tot 8.00 uur in bedrijf. Bedrijfseconomisch gezien ligt samenvoeging voor de hand.
  6. Benut de groei van de wijkverpleging ook voor acute zorg thuis. In de komende jaren kan het aantal wijkverpleegkundigen aanzienlijk groeien. Het ligt voor de hand dat zij zich ook gaan bekommeren om acute zorgvragen. Dan zou de druk op de seh’s toch moeten afnemen.
  7. Gebruik kunstmatige intelligentie bij het inschatten van acute zorgbehoeften. Bij ernstige ongevallen wordt het letsel regelmatig te licht ingeschat. Computerondersteunde inschattingen kunnen dat voorkomen. Dan kunnen ambulances direct doorrijden naar een traumacentrum zonder tussenstop bij een plaatselijke seh. Dat is sneller en goedkoper.
  8. Verhoog de kwaliteit van de meldingen van acute zorg door burgers. Nieuw-Zeeland voerde tien jaar geleden beleid om burgers beter op te leiden om meldingen te doen bij de meldkamer ambulancezorg. Dat leidde toen tot een reductie van tien procent van de zorgvraag.

Deze acht suggesties van more-with-the-same beleid in de acute zorg zijn niet een-twee-drie te realiseren. Ik kijk hoopvol uit naar ziekenhuizen die een of twee van de acht suggesties oppakken en tot goed voorbeeld uitwerken. Daarbij kan de recent voorgestelde transformatiepot van 425 miljoen euro steun bieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.