Imagine what we can accomplish together!’

Alle uitgaven in Nederland moeten dalen, behalve tot nu toe die voor de gezondheidszorg: die stijgen elk jaar harder dan ons bruto nationaal product. Als dit zo doorgaat eet de zorg langzaam onderwijs, sociale zekerheid en defensie op.
‘Imagine what we can accomplish together!’

Wat krijgen we daarvoor terug? Enerzijds een zorg die behoort tot de beste van de wereld, waar iedereen toegang toe heeft. Anderzijds ook een onverklaarde variatie in aanpak en resultaten van zorg: van zeer goed tot soms onacceptabel slecht. We zien vermijdbare en soms ernstige schade voor de patiënt, er is onnodige zorg en de organisatie van zorg is complex met onvoldoende informatie, coördinatie, overdracht en betrokkenheid van de patiënt.
Deze verspilling in de zorg – zorg die voor de patiënt geen toegevoegde waarde heeft en vaak zelfs schadelijk is – is volgens onderzoeken 24-50 procent (mediaan 34 procent) van

12
39

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.