Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IT ontzorgt

Lex de Weille
Nederland wordt steeds ouder. Vanaf 2010 versnelt de vergrijzing en bereikt rond 2040 haar hoogtepunt. De ‘grijze druk’ is dan 43 procent (43 van de 100 Nederlanders is senior), bijna het dubbele van nu. Dit betekent ook dat de druk op de gezondheidszorg sterk zal toenemen: op de bedden, het personeel en de kosten. Automatisering kan de efficiëntie verhogen en daarmee de kosten drukken.
IT ontzorgt
Foto: Lex de Weille

De groei van zorgdata kan een last zijn, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan een betere, transparantere bedrijfsvoering en patiëntenzorg. Daarom is het goed dat zorgverleners nu al nadenken over een datastrategie ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen. Betrek de juiste IT-architecten bij dit proces. Voor het opzetten van een faciliterende datainfrastructuur in de zorg zijn drie thema’s belangrijk: beveiliging, beschikbaarheid en big data.

Databeveiliging

Zorginstellingen werken met veel gevoelige en persoonlijke informatie. Wie krijgt toegang tot welke informatie en wanneer? En wie deed wat met bepaalde gegevens? Geef mensen toegang tot meerdere applicaties met slechts één enkele authenticatieprocedure (single sign-on). Dit bevordert het gebruiksgemak. Integreer daarnaast logische en fysieke toegangscontrole. Door authenticatie te automatiseren, zijn wijzigingen sneller door te voeren en wordt het risico op fouten beperkt.

Databeschikbaarheid

Richt samenhangende systemen efficiënter in en maak daarmee informatie toegankelijker. Bespaar geld door onderscheid te maken tussen cruciale systemen en systemen met een lagere beschikbaarheidseis. Ononderbroken beschikbaarheid van systemen is kostbaar. Bij applicaties zoals een centraal-epd is beschikbaarheid essentieel, evenals voor PACS-beelden. Als die niet beschikbaar zijn, kunnen specialisten operatiekamers en andere kostbare medische apparatuur niet gebruiken. Maar is continue beschikbaarheid nodig voor bijvoorbeeld boekhoudapplicaties?

Datalawine

Big data is een modewoord in de ict. Het komt, kort gezegd, neer op een datalawine van ongekende omvang. De omvang, distributie, diversiteit en opslagduur van data maken de introductie van technische architecturen en analysemogelijkheden noodzakelijk. Ook de gezondheidszorg ontkomt hier niet aan; 35 procent van alle digitale data heeft een relatie met de gezondheidszorg.

Data kun je opslaan, back-uppen en archiveren. Bedrijfscontinuïteit is een belangrijke reden om data op te slaan. Zonder de beschikbaarheid van bepaalde data loopt de kwaliteit van de patiëntenzorg gevaar. Archivering is noodzakelijk om bijvoorbeeld te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar het opslaan van data is niet alleen een last; data is ook te gebruiken voor researchdoeleinden, om patiëntengegevens mee te analyseren. De uitdaging is om van de datalawine informatie te maken die gebruikt kan worden om de zorgverlening en de bedrijfsvoering te verbeteren.

Oplossing

Waar moet je op letten bij het bewaren van gegevens voor langere tijd? Kies voor uniforme en leveranciersneutrale opslagplatforms met een standaard en intelligent beheer. Deze oplossingen zorgen voor de opslag van en toegang tot alle vormen van data, of ze nu komen van ZIS, PACS of andere ziekenhuisinformatiesystemen. Bovendien helpt een standaard aanpak ook om de opslagkosten laag te houden.

IT kan voor een deel de uitdagingen in de gezondheidszorg oplossen. Het is dan wel belangrijk een goede IT-strategie te kiezen. Alleen dan ontzorgt IT.


Lex de Weille, Sales Manager Healthcare & Public bij Bull

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.