Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kloppende cijfers of kloppen ze niet?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Driewerf hoera voor de zes ziekenhuizen die hun gecorrigeerde sterftecijfers openbaar maken. Niet alleen het overall-cijfer voor het hele ziekenhuis, de HSMR, maar ook de opsplitsing in sterftecijfers voor vijftig aandoeningen, de SMR.
Kloppende cijfers of kloppen ze niet?

Laat ik ze nog even noemen: Laurentius Ziekenhuis Roermond, Martini Ziekenhuis Groningen, Lange Land Ziekenhuis Zoetermeer, UMC Utrecht, Isala Klinieken Zwolle, VUmc Amsterdam. Dat is weer een stap voorwaarts, want tot nu toe publiceerden sommige ziekenhuizen alleen de overall-cijfers op hun site.

Niet betrouwbaar?

Vorig jaar deden ze dat op last van de NVZ trouwens helemaal niet omdat deze cijfers niet betrouwbaar zouden zijn. Het klopt dat het beeld vertekening oploopt doordat een ziekenhuis relatief meer gecompliceerde patiënten behandelt. Of omdat ziekenhuizen bij dezelfde patiëntengroepen verschillende behandelingen geven. Of omdat ziekenhuizen hun eigen cijfers niet op orde hebben. Daarom zijn de sterftecijfers voor de onderliggende vijftig aandoeningen veel belangrijker. Want het totaalbeeld kan wel heel mooi zijn, maar het zou maar zo kunnen dat het ziekenhuis op sommige aandoeningen uitzonderlijk hoge sterftecijfers heeft en op andere uitzonderlijk laag waardoor het geheel gemiddeld uitkomt.

Hartklachten

Dankzij RTL nieuws weten we nu allemaal waarom de Isala Klinieken lager scoren dan gemiddeld op hartaandoeningen en schedelletsel: Isala vervult hiervoor een bovenregionale functie en trekt juist de meest gecompliceerde patiënten aan. En doet het VUmc het voor de geregistreerde longaandoeningen het blijkbaar helemaal niet slecht.

Wie heeft hier nu wat aan?

In de eerste plaats heeft het ziekenhuis er zelf wat aan, want dat heeft een indicatie voor de kwaliteit van de zorg. Vooropgesteld dat het met de registratie goed zit. Er zit wel een addertje onder het gras: het gaat bij SMR’s over relatief kleine aantallen patiënten. Om echte afwijkingen te ontdekken, zou je de SMR’s het best over verschillende jaren kunnen bekijken. Als patiënt zou je het liefst ziekenhuizen met elkaar vergelijken, in je eigen regio. Dat is nu dus nog niet mogelijk. Voorlopig zijn mensen in Groningen nog het best af: het Martini Ziekenhuis heeft daar al jaren de laagste, gecorrigeerde sterftecijfers van het land. Dat klopt dan weer wel.

1 REACTIE

  1. We worden allemaal ouder, dus gaat de pensioenleeftijd omhoog. De sterftecijfers zijn hoger, dus is het ziekenhuis niet veilig. Wat zijn we dus verschrikkelijk bezig met te dussen, zonder goed na te denken wat er werkelijk aan de hand is. Wanneer we dat niet weten moeten we geen conclusies trekken, dus.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.