PROM’s: bruikbaar voor zorginkoop?

Het kan weinigen zijn ontgaan: ‘kwaliteit-van-zorgland’ is in de ban van de PROM’s. PROM’s zijn de veelbelovende patient reported outcome measures, ofwel patiënt gerapporteerde uitkomsten van zorg. In de term ligt besloten dat het gaat om uitkomsten. Dat is belangrijk want patiënten geven om zorguitkomsten, niet om de zorgprocessen die door de huidige indicatoren beschreven worden.
PROM’s: bruikbaar voor zorginkoop?

Vanuit het zorgstelsel bezien zijn PROM’s aantrekkelijk omdat ze veelal aansluiten bij de gezondheidsbeleving van een patiënt, zoals de kwaliteit van leven. Het gaat niet alleen om het behalen van het medische doel van de behandeling, maar veelal ook over bijwerkingen en het effect van het geheel op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Kritiek op gebruikelijke indicatoren

PROM’s komen op een bijzonder goed moment. De gebruikelijke indicatoren worden stelselmatig bekritiseerd, mede omdat veel niet voorspellend zijn voor goede uitkomsten. Tegelijkertijd is de roep vanuit de beleidswereld om de bekostiging van zorg te baseren op kwaliteit in plaats van

5
129

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.