Verzekeraar faalt, systeem mislukt?

Zorgverzekeraars liggen onder vuur. Ze zouden miljarden euro’s te veel oppotten en zo de zorgpremie onnodig hoog houden. Ze kopen ordinair in op prijs. Kwaliteit speelt bij de zorginkoop nog steeds geen belangrijke rol.
Verzekeraar faalt

‘Zorgverzekeraars hebben een enorm legitimiteitsprobleem’, zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in een interview met Zorgvisie. ‘Ze zijn de woningcorporaties van de zorg. Ze zijn vooral bezig met geld, macht en nog groter worden.’

Zorginkoop verzekeraars is schimmig proces

Is deze kritiek terecht? Ondanks het gebrek aan openheid van zorgaanbieders, weten zorgverzekeraars op basis van hun declaraties best wel veel over de kwaliteit van zorg. Maar hoe die informatie een rol speelt bij de zorginkoop, dat blijft veelal schimmig. Zorgaanbieders klagen zelfs dat kwaliteit daarbij helemaal geen rol speelt. De zorginkoop is voor veel zorgaanbieders nu een frustrerend jaarlijks ritueel.

6
41

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.