Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete geëist tegen Henk Krol voor hack

Tegen Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is vrijdag een boete van 750 euro, plus 750 euro voorwaardelijk, geëist voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Volgens de officier van justitie heeft de politicus zich vorig jaar schuldig gemaakt aan computervredebreuk door in dossiers van patiënten te kijken.
Boete geëist tegen Henk Krol voor hack
Foto: ANP - Jerry Lampen

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. Tegen deze man werd 250 euro boete geëist.

Slechte beveiliging

Krol zegt dat hij de slechte beveiliging van de internetsite wilde aantonen. De officier van justitie vindt de maatschappelijke relevantie van zijn actie echter niet zo groot. Volgens haar was de site niet slecht beveiligd maar is de psychiater onzorgvuldig geweest met zijn inloggegevens.

Zorgvuldigheidsnormen

Het recht op de bescherming van het systeem en op de bescherming van de privacy van patiënten weegt volgens het Openbaar Ministerie zwaarder dan het recht op vrije nieuwsgaring van journalist Henk Krol (destijds ook hoofdredacteur van de Gaykrant). Hij heeft journalistieke zorgvuldigheidsnormen niet nageleefd, omdat hij meteen de publiciteit heeft gezocht en zich had kunnen beperken tot inloggen op het systeem zonder in de medische geheimen te kijken, aldus de officier.

De rechtbank in Den Bosch doet op 15 februari uitspraak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.