Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouw pgb-portaal gaat naar nieuwe organisatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Staatssecretaris Martin van Rijn wil het beheer van het pgb-portaal beleggen bij een nieuw op te richten publieke organisatie. Deze organisatie moet het trekkingsrecht gaan uitvoeren.
computer.geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Van Rijn antwoordt dit op Kamervragen

Pgb-portaal
De staatssecretaris heeft hierover met de bestuurlijke partners SVB, VNG, ZN, Per Saldo en BVKZ overeenstemming bereikt. Het beheer van het budgethoudersportaal pgb voor de Zvw, Wlz,Wmo en Jeugdwet moet volgens Van Rijn liggen bij een publieke organisatie vanwege de aard van de informatie en waarborging van de privacy. De nieuwe organisatie zal als opdrachtgever het trekkingsrecht gaan uitvoeren en werkt daarin samen met gemeenten en zorgkantoren.

Trekkingsrecht
Het systeem van trekkingsrecht houdt in dat declaraties aan zorgverleners worden betaald na geleverde diensten. Het geld komt niet meer vooraf op de rekening van de budgethouders te staan. Bij alle betalingen aan zorgverleners vindt controle vooraf plaats in plaats van achteraf, als het budget al is besteed. Eerst was zowel de controle als de uitbetaling in één hand, namelijk de Sociale Verzekerings Bank. Maar het bijbehorende systeem ‘MijnPGB’ werkte niet goed met als gevolg dat veel zorgverleners te laat werden betaald.

SVB
Na de problemen met uitbetalingen bij de SVB besloot Van Rijn het trekkingsrecht daar weg te halen, nadat de Tweede Kamer vorig jaar het vertrouwen opzegde. ZN wilde zelf een pgb-portaal inrichten maar daar waren de gemeenten het niet mee eens. Deze vonden dat de SVB nog steeds de beste optie was. Van Rijn heeft de knoop nu doorgehakt. Zorgverzekeraars hebben tijdens het AO op 21 december 2016 aangekondigd dat ze een commissie gaan instellen die indicaties voor het persoonsgebonden budget nog eens extra controleren. Dit moet fraude met pgb’s tegengaan. 

VWS
Het bestuur van de nieuwe organisatie zal op voordracht van de VNG en ZN door Van Rijn worden benoemd. Daarnaast benoemt Van Rijn een voorzitter, eveneens na overleg met de VNG en ZN.  De wetswijziging die hiervoor nodig is, neemt minimaal een jaar in beslag. In de tussentijd zal het ministerie van VWS het opdrachtgeverschap  waarnemen. Een deel van de uitvoerende taken van de nog op te richten publiekrechtelijke organisatie komt in de tussenfase bij het Ketenbureau PGB te liggen. 

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf hun zorg of ondersteuning kunnen regelen.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.