Bruins reageert hiermee op het onderzoek Meer tijd voor de patiënt, dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vorige maand heeft gepubliceerd. De vereniging signaleert dat de hervormingen in de langdurige zorg tot een toenemende zorgvraag in de huisartsenpraktijk leiden. De LHV concludeert dat een gezonde werkdruk, voldoende tijd voor de patiënt en de kwaliteit van huisartsenzorg in het geding is. ‘Dit vind ik een ernstig signaal dat serieus genomen moet worden’, aldus Bruins.
Huisartsen ontlasten
Om meer tijd voor de patiënt te creëren en huisartsen te ontlasten, zijn er verschillende acties op touw gezet. Volgens de bewindsman moet naast praktijkverkleining naar bredere oplossingen worden gekeken. Praktijkverkleining werpt vooralsnog onvoldoende vruchten af. Bruins licht als voorbeeld de pilot van VGZ uit. Volgens de minister zien verzekeraars praktijkverkleining over de hele linie niet als oplossing voor het eerlijker verdelen van de werkdruk in regio’s bij huisartsen.
Maatregelen
Het ministerie van VWS werkt met de LHV samen aan het uitzetten van een onderzoek om inzicht te krijgen in de motivatie van huisartsen en hun mobiliteitswensen. ‘Naar aanleiding van het onderzoek kunnen we gezamenlijk inzetten op gerichte oplossingen om de huisartsenzorg voor iedereen toegankelijk te houden.’
Bovendien wil Bruins het mogelijk maken in de bekostiging dat huisartsen een praktijkmanager kunnen aanstellen die management en administratieve taken op zich kan nemen, ‘zodat de huisarts toe kan komen aan het dokter zijn’. Daarnaast kunnen zij worden ontlast door bepaalde zorgvormen binnen de eigen praktijk over te dragen aan praktijkondersteuners, psysician assistants en verpleegkundig specialisten. De inzet van E-health en het terugdringen van regeldruk moeten ook tot meer tijd voor de patiënt leiden.
Samenwerking
Bruins benadrukt dat het creëren van meer tijd voor de patiënt maatwerk is en per regio verschilt. Voor zorgverzekeraars en aanbieders is er daarom voldoende ruimte in de bekostiging om regionale afspraken te maken. ‘Goede samenwerkingsafspraken tussen eerstelijnszorgverleners en gemeenten dragen er aan bij dat de huisarts er niet alleen voor staat en de patiënt gericht kan verwijzen naar een andere zorg- of hulpverlener’, licht Bruins in een brief naar aanleiding van Kamervragen toe.
Knelpunten
Desalniettemin zijn er ook onopgeloste knelpunten, zoals de arbeidskrapte en regeldruk. Bruins: ‘Ik heb de ambitie een nieuw akkoord te sluiten met de huisartsen.’ In gesprekken met de LHV en InEen is afgesproken om de werkdruk terug te laten komen in de gesprekken rondom een nieuw hoofdlijnenakkoord.
In het actieprogramma ‘Werken in de zorg’ is een plek ingeruimd voor de huisartsen. Zo is het de schone taak aan opleidingsinstituten om te onderzoeken hoe de beschikbare opleidingsplaatsen optimaal gevuld kunnen worden met landelijke spreiding. NIVEL gaat komend jaar een tijdsbestedingsonderzoek onder huisartsen uitvoeren. ‘Met bovenstaande pakket aan maatregelen verwacht ik dat het bijdraagt aan het verminderen van de ervaren te hoge werkdruk’, besluit de minister.