Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budgethouder heeft bestedingsvrijheid in Wmo

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Houders van een persoonsgebonden budget (pgb) in de Wmo mogen dat naar eigen inzicht besteden. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank van Noord-Holland op 21 juli.
Autisme_Fotolia_84144081_450.jpg
Foto: Fotolia

Het gaat om een zaak tussen de gemeente Haarlemmermeer en een burger met een stoornis in het autistische spectrum. De gemeente had de cliënt hiervoor een pgb toegekend van 984,80 per maand voor begeleiding. Maar er ontstond een conflict over de manier waarop de pgb-houder het geld besteedde.

Minder zorg tegen hoger uurtarief
De pgb-houder schakelde zorgaanbieder Megakids in. Maar deze zorgaanbieder hanteert een hoger tarief dan andere zorgaanbieders, waarbij de gemeente een korting had bedongen. Om binnen het pgb te blijven wilde de budgethouder minder uren zorg inkopen dan de gemeente Haarlemmermeer had voorgeschreven in haar Financieel besluit sociaal domein. Daarin staan een vast aantal uren en een bijbehorend uurtarief, ter hoogte van tachtig procent van de gemiddelde tarieven van zorgaanbieders. Met minder uren zorg bij de vertrouwde zorgaanbieder zou het gewenste resultaat ook worden behaald, redeneerde de pgb-houder. De gemeente wilde echter dat de pgb-houder het voorgeschreven aantal uren zou hanteren. De meerkosten vanwege de hogere meerkosten zouden uit eigen zak moeten worden betaald.

Pgb-beleid is maatwerk
Maar dat mag de gemeente niet van de rechtbank, die zich beroept op de memorie van toelichting van de Wmo 2015. Daarin staat dat budgethouders zelf de mogelijkheid krijgt om te bepalen bij wie hij diensten, hulpmiddelen of woningaanpassingen mag inkopen. Zo lang het pgb maar wordt besteed aan het vooraf bepaalde doel. De VNG besteedt op haar website aandacht aan de zaak en benadrukt dat het ook bij het pgb-beleid om individueel maatwerk gaat. Lees hier de uitspraak.

Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb).
>Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.