Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina dreigt verloskunde te verliezen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars willen dat er vanaf 2018 geen bevallingen meer plaatsvinden in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het zou zich moeten toeleggen op hart- en vaatziekten en kankerzorg. Dat staat op de website van het ziekenhuis.
Catharina dreigt verloskunde te verliezen

Zorgverzekeraars voeren in het hele land gesprekken met ziekenhuizen over concentratie en spreiding van de acute zorg. De discussie in Zuidoost-Brabant zullen zich toespitsen op verloskunde, verwacht Paul Boomkamp, lid raad bestuur van het Catharina Ziekenhuis. De zorgverzekeraars zijn van mening dat in 2018 in het Catharina Ziekenhuis geen bevallingen meer moeten plaatsvinden. Het aantal bevallingen met medische indicatie – ongeveer 1350 per jaar – vinden zij te laag. Tot 2018 blijft het Catharina Ziekenhuis wel gewoon verloskundige zorg doen. ‘2018 is nog ver weg en dat geeft voldoende tijd om plannen goed uit te werken.’ Volgens de regiovisie zal het Catharina Ziekenhuis, gezien de deskundigheid, zich verder profileren op het gebied van de complexe oncologische zorg kankerzorg en cardiovasculaire zorg.

Concentratie

Volgens Boomkamp zullen mensen eraan moeten wennen dat ze niet meer terecht kunnen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zoals ze nu nog gewend zijn. Door de concentratie van zorg zullen ze verder moeten reizen. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van zorg naar verwachting hoger zal zijn, omdat de gespecialiseerde ziekenhuizen veel expertise opbouwen. Op termijn zal de concentratie gevolgen hebben voor professionals en medewerkers van het ziekenhuis, stelt Boomkamp. ‘We staan het begin van een langdurig proces in de regio dat ongetwijfeld nog veel tijd en discussie zal vragen.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.