Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: grote verliezen in de thuiszorg

Een derde van de instellingen in de ouderen- en thuiszorg heeft in 2007 verlies geleden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet de oorzaak in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die in dat jaar is ingevoerd. Een jaar eerder draaide zeventien procent van de instellingen verlies. Het bedrijfsresultaat daalde van 429 miljoen (2006) naar 142 miljoen euro in 2007.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceerde. Vooral organisaties die huishoudelijke hulp leveren, kwamen in de rode cijfers terecht. Instellingen vervingen massaal hun zorghulpen in loondienst door alfahulpen, die niet in vaste dienst zijn. Gemeenten bepalen sinds de invoering van de Wmo wie de zorg mag leveren, hoe hoog de vergoeding is en hoeveel zorg een cliënt ontvangt. Met de Wmo wilde de landelijke overheid de marktwerking in de ouderen- en thuiszorg stimuleren. (ANP)

Lees meer:

Het onderzoek van het CBS

Lees ook:

VWS trekt hoger beroep tegen ActiZ in

Winstuitkering in thuiszorg ingeperkt

CBS: meer handen aan minder ziekenhuisbedden

Bestuurders mogen niet boven Balkenende-norm in Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.