Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

CDA: ‘Minister moet wildgroei volumenormen stoppen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Verzekeraars leggen ziekenhuizen voor dezelfde behandeling verschillende volumenormen op. ‘De minister moet voorkomen dat er een wildgroei aan normen ontstaat’, stelt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. ‘Het opstellen van volumenormen moeten we niet overlaten aan zorgverzekeraars.’
CDA: ‘Minister moet wildgroei volumenormen stoppen’
Foto: ANP
Premium

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot benadrukt

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het Kamerlid voert een valide en wegend argument aan: voor de zorgaanbieders wordt het onwerkbaar als verschillende zorgverzekeraars verschillende kwaliteitsnormen aanleggen. En de bevolking schiet er ook niets mee op.
   De oplossing die ze aandraagt is echter twijfelachtig. Het Kwaliteitsinstituut (Ki) staat qua kwaliteitsindicatoren voorlopig nog op het standpunt dat de veldpartijen (zorgaanbieder, -verzekeraars en soms patiëntenverenigingen) er eerst onderling uit moeten komen. En elders op deze site is te lezen dat het t.o.v. de zorgverzekeraars geen doorzettingsmacht heeft.
   Wil haar oplossing werken dan zal dus het Ki wel die macht moeten krijgen, en haar opstelling moeten veranderen. Daarbij is de vraag of het Ki over de literatuuronderzoekers beschikt die daarvoor nodig zijn. Die zijn natuurlijk over te nemen van de zorgverzekeraars, maar gezien de andere moeilijkheden zou mw. Bruins Slot het idee van de SP moeten steunen: laat de zorgverzekeraars (weer) opgaan in één, publieke zorgverzekeraar. Dan ben je ook van het probleem van de verschillende kwaliteitsnormen af, en die zal geen probleem met het doorzetten hebben.

  3. Merkwaardig om Bruins Slot iets in de mond te leggen wat ze niet gezegd heeft. Laat staan dat ze zou willen waar meneer ‘Rob’ bang voor is.
   In de eerste zin zeggen wat H B S wil en in de laatste zin vragen wat zij wil/verlangt geeft de nogal warrige logica van meneer ‘Rob’ aan. Maar het gekste is dat hij in zijn argumentatie ipliciet pleit voor hetzelfde als H B S: verantwoorde kwaliteit.

  4. Hanke Bruins Slot wil terug naar de situatie voor de invoering van marktwerking in de zorg. De situatie waarin IGZ met het schaamrood op de kaken moest vaststellen dat er vele mensen onnodig stierven vanwege de lage aantallen operaties in sommige ziekenhuizen, maar tegelijkertijd moest vaststellen dat het onmachtig was om daar wat aan te doen.
   Harre Kingma die toen leiding gaf aan het IGZ zag het als zijn persoonlijke missie en uiteindelijk ook zijn grote falen, dat hij niet in staat was deze dodelijke praktijk aan te passen. Is dat de tijd waar Hanke naar terug verlangt?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.