Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ChipSoft klaar voor nieuwe declaratiestandaard

Mark van Dorresteijn
Chipsoft is naar eigen zeggen de eerste softwareleverancier die is geslaagd voor de nieuwe elektronische declaratiestandaard (ZH308). Het ministerie van VWS stelt vanaf 1 juni 2014 de strengere declaratieregels verplicht.
ChipSoft klaar voor nieuwe declaratiestandaard
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Om zorgfraude te bestrijden en de zorgkosten beter inzichtelijk te maken, scherpte minister Schippers van VWS vorig jaar op meerdere gebieden de wet- en regelgeving in de zorg aan. Dit leidde onder meer tot de nieuwe elektronische declaratiestandaard (ZH308, versie 9) van Vektis (het landelijk informatiecentrum van de zorgverzekeraars). Ziekenhuizen moet daar vanaf 1 juni aan voldoen. Deze standaard verplicht instellingen om patiënten en verzekeraars meer duidelijkheid te verschaffen door op zorgnota’s uitvoerig te vermelden welke zorg aan de patiënt is geleverd.

Afsluitende ketentest

De software van Chipsoft kan nu declaraties automatisch volgens de nieuwe standaard verzenden naar het landelijk elektronisch declaratieportaal van VECOZO. Hiermee is de software klaar voor de afsluitende ketentest waarin de zorginstellingen en verzekeraars onderling testen of hun declaratiesoftware goed met elkaar communiceert. Ziekenhuizen die zelf hun Chipsoft-software willen testen, kunnen gebruikmaken van fictieve zorgtrajecten. De trajecten zijn aan te maken met een startdatum na 1 juni 2014, een vereiste om te kunnen uitproberen of facturen volgens de nieuwe standaard de deur uitgaan.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.