Chronisch zieke kan winstgevend worden

Chronisch zieken zijn al sinds de invoering van het zorgstelsel voorspelbaar verliesgevend voor zorgverzekeraars. Wetenschappers van het iBMG zijn dicht in de buurt van een oplossing voor dit probleem.
WynandvdVen_450.jpg
Wynand van de Ven: 'Voor doelmatige verzekeraars worden chronisch zieken winstgevend.' - Foto: iBMG

De risicoverevening, een systeem dat verzekeraars compenseert voor voorspelbare verliezen op bepaalde groepen verzekerden, vormt de basis van ons zorgstelsel, waarin verzekeraars met elkaar concurreren om de gunst van verzekerden. Verzekeraars hebben immers een acceptatieplicht en mogen hun zorgpremie niet laten variëren op basis van leeftijd en gezondheid. De risicoverevening werkt echter niet optimaal. Chronisch zieken zijn bijvoorbeeld al sinds de invoering van het zorgstelsel voorspelbaar verliesgevend. Verzekeraars leggen gemiddeld per jaar een paar honderd euro op deze patiënten toe. Of verzekeraars chronisch zieken ook bewust en actief weren, is niet bekend. Mogelijk dat het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit

0
114

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.