Chronisch zieke kan winstgevend worden

Chronisch zieken zijn al sinds de invoering van het zorgstelsel voorspelbaar verliesgevend voor zorgverzekeraars. Wetenschappers van het iBMG zijn dicht in de buurt van een oplossing voor dit probleem.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
WynandvdVen_450.jpg
Wynand van de Ven: 'Voor doelmatige verzekeraars worden chronisch zieken winstgevend.' - Foto: iBMG

De risicoverevening, een systeem dat verzekeraars compenseert voor voorspelbare verliezen op bepaalde groepen verzekerden, vormt de basis van ons zorgstelsel, waarin verzekeraars met elkaar concurreren om de gunst van verzekerden. Verzekeraars hebben immers een acceptatieplicht en mogen hun zorgpremie niet laten variëren op basis van leeftijd en gezondheid. De risicoverevening werkt echter niet optimaal. Chronisch zieken zijn bijvoorbeeld al sinds de invoering van het zorgstelsel voorspelbaar verliesgevend. Verzekeraars leggen gemiddeld per jaar een paar honderd euro op deze patiënten toe. Of verzekeraars chronisch zieken ook bewust en actief weren, is niet bekend. Mogelijk dat het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit

0
127

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.