Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënt mag alfahulp weigeren

Burgers die huishoudelijke hulp krijgen kunnen per 1 januari 2009 kiezen voor thuishulpen in vaste dienst en mogen alfahulpen weigeren. Staatssecretaris Bussemaker gaat daarvoor de Wmo aanpassen.
Cliënt mag alfahulp weigeren

Met haar ingrijpen wil Bussemaker de inzet van alfahulpen beperken. Om kosten te besparen, stappen thuiszorgorganisaties juist massaal over op de inzet van alfahulpen. De tarieven in de Wmo zijn vaak te laag om vast personeel in te zetten. Daar komt bij dat gemeenten bij het indiceren overwegend kiezen voor de eenvoudige en goedkopere thuiszorg. Veel thuiszorginstellingen ontslaan medewerkers of vragen hen om ‘vrijwillig’ verder te gaan als alfahulp. Omdat gemeenten dit jaar honderdduizenden burgers een nieuwe Wmoindicatie moeten geven, was de verwachting dat deze trend dit jaar sterk zou doorzetten.

Wmo-tarieven aanpassen

Als burgers een alfahulp over de vloer krijgen, zijn ze werkgever van deze alfahulp. Dat betekent dat ze het loon moeten door betalen bij ziekte en verantwoordelijk zijn als een alfahulp tijdens het werk valt en iets breekt. Volgens Bussemaker laat de praktijk zien dat cliënten hierover vaak te onwetend zijn. Daarom wil ze dat de thuiszorg in principe door medewerkers in vaste dienst wordt gegeven, tenzij cliënten expliciet om een alfahulp vragen.

Keuzemogelijkheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat de wetswijziging leidt tot onnodige kostenstijging omdat veel cliënten die wel met een alfahulp zouden toekunnen, het recht krijgen om te kiezen voor een duurdere thuishulp. Vorige week bleek uit een raming van het ministerie van VWS dat gemeenten in 2007 tweehonderd miljoen euro op een totaal van één miljard niet hebben uitgegeven. Bussemaker gaat ervan uit dat zij dat alsnog aan de Wmo besteden. De staatssecretaris roept gemeenten op bij de voorbereiding van de nieuwe aanbestedingen te anticperen op de wetswijziging.

Overname van personeel

Thuiszorgorganisaties weten nog niet goed hoe ze dat moeten doen. “Er moeten tarieven komen die het bedrijfseconomisch verantwoord maken om mensen in loondienst in te zetten”, zegt Charles Laurey, bestuurder van Vierstroomzorgring, waar vorig jaar honderden banen verdwenen. “Ik vraag mij af of gemeenten die rekening kunnen betalen.” De Evean Zorggroep gaat het voornemen om 2500 werknemers vrijwillig te laten overstappen naar een alfahulpconstructie nog eens kritisch bekijken. Woordvoerster Esther van Dalen wijst op de onzekerheid van de overgangsperiode tot 2009, waarin onduidelijk is wat gemeenten gaan doen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorg stapt massaal over op alfahulp

Bussemaker: ‘Minder ontslagen in thuiszorg’

Ontslagen ZZG thuiszorg mogelijk teruggedraaid

Minder ontslagen in thuiszorg (door Wmo)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.