Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissarissen coachen Isala-specialisten in besturen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Weekoverzicht] Het medisch-specialistisch bedrijf (MSB) van het ziekenhuis Isala krijgt steeds meer vorm. Een raad van commissarissen gaat het MSB-bestuur coachen in het runnen van een bedrijf.
<p>Koningin Maxima met de voormalige bestuursvoorzitter Marjanne Sint bij de opening van Isala in Zwolle.</p>
Koningin Maxima met de voormalige bestuursvoorzitter Marjanne Sint bij de opening van Isala in Zwolle. - Foto: ANP Vincent Jannink

In circa dertig ziekenhuizen hebben medisch specialisten een medisch-specialistisch bedrijf (MSB) opgericht in de vorm van een supermaatschap. Dat is de transparante variant van het samenwerkingsmodel waarmee de artsen hun positie van fiscaal ondernemer kunnen behouden. Alle maatschappen zijn daarin opgegaan. Het fiscale aspect had voor de dokters prioriteit. Dat moest eerst af om groen licht van de fiscus te krijgen. Nu komt het erop aan om de nieuwe bedrijven echt inhoud te geven. Hoe doe je dat?

Oude bestuur blijft aan

Het medisch-specialistisch bedrijf van het ziekenhuis Isala in Zwolle heeft van begin af aan verder gekeken dan de fiscale dimensie. Het bestuur van het voormalige collectief van vrijgevestigde medisch specialisten blijft voorlopig aan als bestuur. Bedrijfskundige Alexander Lambalk helpt de dokters bij het inrichten van het bedrijf, waarbij circa 250 medisch specialisten zijn aangesloten. Er komt een vierkoppig bestuur. De voorzitter en twee leden zijn artsen uit de eigen gelederen, de financiële man komt van buiten.

Raad van commissarissen coacht

Er komt ook een raad van commissarissen (RvC). Die doet meer dan alleen toezichthouden. De bedoeling is dat ze het MSB-bestuur coacht in het runnen van een bedrijf. Een oud-stafvoorzitter, een ondernemer en een jurist moeten dat gaan doen. Na het tweede kwartaal moeten de namen van het nieuwe bestuur en de RvC zijn ingevuld.

Service-level-agreement invullen

Ondertussen zit het ’transitiebestuur’ niet stil. Met de raad van bestuur van het ziekenhuis wordt de service-level-agreement nader ingevuld. Het doel is om goede afspraken te maken over kwaliteit en doelmatigheid. Het ziekenhuis zorgt voor de faciliteiten, zoals een goed geëquipeerde operatiekamer en voldoende verpleegbedden op de afdelingen. Er worden kritische prestatie-indicatoren geformuleerd op het gebied van kwaliteit, veiligheid, productie en patiënttevredenheid. De afspraken zijn gekoppeld aan een variabel loon; prestatiebeloning dus. ‘Het is niet eenvoudig, want het is onontgonnen terrein’, verklaart Lambalk.

In loondienst van MSB

In de tweede helft van het jaar gaat de fiscus alle MSB’s in Nederland controleren. Zal het MSB Isala kunnen waarmaken dat ze echt ondernemers zijn? Dat zal niet veel problemen opleveren, verwacht Lambalk. Als supermaatschap van het enige topklinische ziekenhuis in de regio zijn er sowieso meer opdrachtgevers dan alleen Isala. Dat zijn bijvoorbeeld andere kleinere ziekenhuizen en laboratoria. Het MSB heeft ook personeel in dienst. Zo zijn er chefs de clinique en specialisten in loondienst van het MSB. Het zijn veelal beginnende medisch specialisten die op termijn partner willen worden. Ook zijn er enkele specialisten in loondienst van het MSB die deze ambitie niet hebben. En het ziekenhuis heeft personeel gedetacheerd: arts-assistenten niet in opleiding (ANIOS), physician-assistants en verpleegkundig specialisten.

Organisatie zakelijker

Voor de financiële gezondheid van het ziekenhuis is het cruciaal dat de dokters het bedrijfskundig goed regelen. Ziekenhuizen waarin de medisch specialisten bijvoorbeeld niet goed registreren welke zorg ze leveren, kunnen in de problemen komen doordat ze een deel van de geleverde zorg niet kunnen declareren. ‘De organisatie wordt zakelijker en professioneler’, zegt Lambalk. ‘Het moet bedrijfseconomisch vlot lopen. Het besturen is niet meer iets wat een specialist op een middagje in de week doet. Het kost minimaal twee dagen per week.’

Onderlinge fricties

Lambalk erkent dat het lastig kan zijn om de belangen van 250 medisch specialisten op één lijn te krijgen. ‘Natuurlijk zijn er fricties. Daar ontkom je niet aan. Desondanks zul je samen binnen één bedrijf moeten optrekken en met elkaar speerpunten moeten kiezen. De dokters willen het goed regelen. Zij zijn hun hele professionele leven verbonden aan het ziekenhuis. Het is belangrijk voor ze om een vorm te vinden waarin ze prettig met elkaar samenwerken.’

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.