Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consumenten tegen fusies verzekeraar en ziekenhuis

Minister Klink van Volksgezondheid moet fusies tussen Nederlandse zorginstellingen en zorgverzekeraars volgens de Consumentenbond verbieden. De Consumentenbond pleit hiervoor naar aanleiding van een onderzoek onder 844 consumenten en een eigen studie.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het eindrapport van de Commissie verticale integratie zorgverzekeraars en zorginstellingen. De grootste groep ruim veertig procent van de door de bond ondervraagde consumenten staat negatief tegenover een fusie van een verzekeraar met een ziekenhuis. Consumenten zien vooral negatieve effecten. Zij maken zich dan met name zorgen over keuzevrijheid, minder transparantie en het gebrek aan onafhankelijkheid. De Consumentenbond signaleert een reëel risico dat zorgverzekeraars misschien eerder in het belang van de ‘eigen’ instelling zullen handelen, in plaats van in het consumentenbelang. Door verticale integratie toe te staan zal de zorginkoopmarkt op slot raken, omdat een zorgverzekeraar geen prikkel meer heeft om in te kopen op kwalitatief goede zorg.

Verticale integratie

Alleen als er een tekort aan zorg ontstaat in een bepaalde regio, moet er een tijdelijke uitzondering op het verbod gemaakt kunnen worden. De verzekeraar moet dan de kans hebben om tijdelijk zelf zorg te leveren. Waneer het verbod beperkt wordt tot de Nederlandse ziekenhuizen en verzekeraars hoeft een verbod niet in strijd te zijn met Europese regels. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Fusie ziekenhuis en zorgverzekeraar niet verboden

DSW: Vlietlandcoöperatie ‘gaat gewoon door’

NZa: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

Consumentenbond rectificeert uitkomst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.