Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cordaan ziet af van vaste contracten

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Cordaan geeft huishoudelijke hulpen geen vaste contracten meer. Na drie maal verlenging van het contract, worden zij niet in vaste dienst genomen.
Cordaan ziet af van vaste contracten
Foto: ANP - Koen Suyk

De Amsterdamse gemeenteraadsleden Van der Pligt (SP) en Roosma (GroenLinks) stelden vragen aan wethouder Van den Burg over vermeende ontslagen bij Cordaan Thuiszorg. Daaruit komt naar voren dat Cordaan nog wel tijdelijke contracten verlengt, maar geeft geen vaste contracten meer. ‘Gezien de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op hulp bij huishouden kan Cordaan dit perspectief niet bieden’, meldt de organisatie.

Oplossing

Om tot een oplossing te komen is Cordaan met andere thuiszorgaanbieders in gesprek. Ze willen kijken of ze goed functionerende huishoudelijke hulpen kunnen uitwisselen. Doel hiervan is dat de huishoudelijke hulp dan bij collega-aanbieder opnieuw met een tijdelijk contract aan de slag kan. Daarnaast krijgt de huishoudelijke hulp de mogelijkheid door te stromen naar de functie van zorgassistent in een van de verpleeg- of verzorgingshuizen van Cordaan of om een opleiding verzorgende C te gaan volgen.

Conform cao

De maatregel heeft overigens niets te maken met goedkoper organiseren van werk, vertelt de organisatie. ‘Huishoudelijke hulpen worden conform cao betaald. Dat geldt voor oude en nieuwe tijdelijke medewerkers in deze functie.’

Voorgenomen bezuinigingen

Door de plannen van het nieuwe Kabinet worden vanaf 1 januari 2014 geen nieuwe indicaties voor hulp bij het huishouden meer verstrekt. Per 1 januari 2015 wordt het budget voor hulp bij het huishouden gekort met 75 procent. Om hierop voorbereid te zijn, besloot Cordaan om alle tijdelijke contracten die bij verlenging tot een vast dienstverband zouden leiden, niet om te zetten. De organisatie zegt het zeer te betreuren dat hierdoor het werkgelegenheidsperspectief van veel goede medewerkers komt te vervallen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.