Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ verandert naam in Nederlands Zorginstituut

Mark van Dorresteijn
Vanwege de nieuwe taken van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) verandert de organisatie per 1 januari 2013 de naam in Nederlands Zorginstituut (NZi).

Naast de taken die het CVZ nu al uitvoert (uitvoering verzekeringen en pakketbeheer) worden twee andere taken in het Nederlands Zorginstituut ondergebracht: het verbeteren van de kwaliteit van de zorg (kwaliteitsinstituut) en het vernieuwen van zorgberoepen en -opleidingen. Daarmee zijn de taken en verantwoordelijkheden voor kwaliteit van zorg bij elkaar gebracht in een organisatie.

Kwaliteitsinstituut

De dagelijkse leiding van het Kwaliteitsinstituut komt in handen van Diana Delnoij waarmee zij verantwoordelijk wordt voor de inhoudelijke ontwikkeling en opzet van het instituut en het actief betrekken van de veldpartijen. Het doel van het Kwaliteitsinstituut is het stimuleren van de ontwikkeling van professionele standaarden, richtlijnen en indicatoren. Als veldpartijen het laten afweten, neemt het instituut zelf het initiatief. De onafhankelijkheid van het Kwaliteitsinstituut wordt gegarandeerd doordat het NZi een zelfstandig bestuursorgaan is, schrijft Schippers aan de Kamer. Schippers staat een ‘slim en slank’ instituut voor ogen. Slim in de zin van het vormen van netwerken, kennisdeling en inbreng. Slank in de zin van een kleine sectie met een flexibele inzet van personeel.

Innovatie zorgberoepen en –opleidingen

NZi Innovatie zorgberoepen en -opleidingen functioneert vanaf 1 april 2012 bij het CVZ en bestaat uit een adviescommissie en een klein ondersteunend team. De voorzitter van de Adviescommissie is Marian Kaljouw. Zij is en blijft directeur van de St. Antoniusacademie. Het innovatie-onderdeel adviseert toekomstgericht en sectoroverstijgend over de vernieuwingen en verbeteringen van beroepen en opleidingen in de zorg. Dit kan betrekking hebben op de verdeling van bevoegdheden tussen bestaande en nieuwe professionals in de zorg en de consequenties daarvan voor de relevante opleidingen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees ook:

Delnoij en Kimpen leiden Kwaliteitsinstituut

Kwaliteitsinstituut moet patiënt centraal stellen

Vierhout: ‘Pakketbeheer is geen taak Kwaliteitsinstituut’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.