Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Declaraties specialisten niet controleerbaar’

DEN HAAG - Het declaratiesysteem voor ziekenhuizen is zo ingewikkeld dat het voor zorgverzekeraars niet mogelijk is om de rekeningen te controleren. Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekt rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ingewijden bevestigen de conclusie.

Aanleiding voor het onderzoek van de NZa was een klacht van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Die stelden eerder dit jaar dat medisch specialisten in 2005 voor minstens een half miljard euro te veel hadden gedeclareerd.

Dbc’s

In dat jaar werd het nieuwe declaratiesysteem op basis van zogenoemde diagnose-behandel-combinaties (dbc’s) in ziekenhuizen ingevoerd. Dbc’s zijn een soort prijskaartjes voor een hele ziekenhuisbehandeling: van opname tot uiteindelijk ontslag.

Zelfverrijking

ZN wist toen al dat er geen sprake was van persoonlijke zelfverrijking. Negentig procent van de ziekenhuisproductie wordt gefinancierd op basis van tevoren vastgestelde budgetten en productieafspraken. Worden die overschreden, dan wordt dat het jaar daarop verrekend. De zorgverzekeraars wilden alleen zeker weten dat hier iets aan zou gebeuren, voordat ziekenhuizen en verzekeraars prijsafspraken mogen maken over meer zorgproducten.

Zeventig procent van de ziekenhuiszorg

Hoogervorst wil dat in 2008 mogelijk maken voor zeventig procent van de ziekenhuiszorg. Overigens erkende ZN meteen al dat het allemaal nagenoeg geen effect zou hebben voor de no-claimteruggave voor ziekenfondspatiënten uit 2005. Wie een stap over de drempel van een ziekenhuis zet, heeft al bijna direct voor 255 euro aan zorgkosten gemaakt, stelde ook minister Hans Hoogervorst. (ANP)

Lees ook:

NVZ verbaasd over ‘verwijt’ verzekeraars

Ziekenhuizen declareren te veel

Kwaliteit declaratieverkeer sterk verbeterd

Orde: ‘DBC’s werken niet goed’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.