Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dekkingsgraad hindert uitwisseling via LSP

Mark van Dorresteijn
Bij het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een beperkt aantal dossiers aangemeld waardoor zorgverleners amper patiëntgegevens kunnen vinden. Dat is een van de barrières voor goede elektronische gegevensuitwisseling via het LSP.
De beperkte dekkingsgraad van het LSP hindert zorgverleners bij de uitwisseling.
De beperkte dekkingsgraad van het LSP hindert zorgverleners bij de uitwisseling. - Foto: ANP

Het onderzoeksbureau Nivel deed in opdracht van VZVZ, verantwoordelijk voor het LSP, onderzoek naar opvattingen en ervaringen van zorgverleners en zorggebruikers ten aanzien van elektronische gegevensuitwisseling. Voor het onderzoek zijn 735 zorggebruikers geënquêteerd en 35 huisartsen bevraagd in een focusgroep (niet representatief).

Bezwaren

Uit de kleinschalige verkenning komt naar voren dat de beperkte dekkingsgraad zorgverleners hindert bij de uitwisseling. Zorgverleners twijfelen daarbij over de kwaliteit van gegevens die worden uitgewisseld. Het gevolg daarvan is terughoudendheid in het toegankelijk maken en raadplegen van dossiers. Verder zijn de zorgverleners ontevreden over de borging van de privacy en extra inspanningen die gepaard gaan met het systeem. Bovendien snappen niet alle zorgverleners dat vroegere methoden van gegevensuitwisseling niet meer passen binnen de veranderde wet- en regelgeving, concluderen de onderzoekers tot slot.

Oplossingen

Volgens de onderzoekers wordt het volle potentieel van het LSP nog niet benut. Om daar verandering in te brengen stellen zij een aantal verbeterpunten voor. Allereerst is het belangrijk dat het bewustzijn bij zorggebruikers toeneemt. Zij moeten beter begrijpen wat de mogelijkheden zijn om toestemming te geven en dat uitwisseling niet plaatsvindt tenzij ze nadrukkelijk toestemming geven. Aan de zorgkant moet de kwaliteit van dossiers verbeteren zodat zorgverleners de informatie kunnen vertrouwen. De onderzoekers stellen ook voor om de gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning te verbeteren.

Panel

Een derde van de 735 panelleden is om toestemming gevraagd voor elektronische gegevensuitwisseling. Van hen heeft 80 procent toestemming gegeven en 9 procent gaat het mogelijk nog doen. 11 procent is niet van plan toestemming te geven, vooral vanwege twijfels over de privacy of omdat zij het niet nodig vinden. Van de mensen die nog niet om toestemming zijn gevraagd zegt minimaal driekwart eveneens toestemming te zullen geven. Aan mensen met verschillende chronische aandoeningen is vaker om toestemming gevraagd.

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.