Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnostiek voor U eist 85.329 euro van Krol

Mark van Dorresteijn
Het medisch centrum Diagnostiek voor U eist 85.329 euro van Henk Krol, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van 50Plus, vanwege zijn computerkraak. Dat meldt Webwereld.
Henk Krol
Henk Krol - Foto: ANP - Jerry Lampen

De kosten opgebouwd uit materiële schade die het centrum heeft opgelopen na de computerhack. Advocaat Henk van Dijk, die de belangen behartigt van de kliniek, wil dat bedrag eisen in een civiele procedure, zo meldt Webwereld. De overige schade die de kliniek heeft geleden bestaat uit auditkosten van 23.500 en een claim van een patiënt van 10.500 euro. Verder de interne kosten. De rechtszaak vindt plaats op 1 februari.

Computerkraak

Krol wist het computersysteem binnen te dringen vanwege slechte beveiliging. De toegang werd verkregen door het intikken van een gebruikersnaam en een wachtwoord van vijf karakters, waarbij vervolgens duizenden dossiers van patiënten bloot kwamen te liggen.

Ter verdediging noemt het centrum dat de naam en het wachtwoord van een psychiater waren bemachtigd. ‘Dat daardoor meerdere gegevens toegankelijk werden, is dus niet zo vreemd.’ Volgens advocaat Van Dijk overwegen enkele patiënten wiens gegevens werden ingezien eveneens zich te voegen bij de zaak om zo een schadevergoeding te eisen. Vooralsnog is de openbaarheid van de zaak een drempel voor deze mensen om zich te voegen in de zaak, zegt Van Dijk. Het gaat om veertien personen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.