Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurscrisis bij Menz.nu

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft jeugdzorgorganisatie Menz.nu onder verscherpt toezicht gesteld.
menz.nu.logo.jpg

Dat laat de IGZ weten.

Onder de maat
De zorg bij Menz.nu in Almelo is al enkele jaren onder de maat. Tijdens een onaangekondigde Inspectiecontrole in juni 2014 voldeed Menz.nu aan bijna geen enkele kwaliteitsnorm. Slechts een van de twaalf randvoorwaarden was voldoende. Tijdens een herhalingsbezoek in 2016 was er niets verbeterd: de organisatie voldeed niet aan 25 van de 26 getoetste normen. De organisatie moest in drie maanden verbetering laten zien in opdracht van de IGZ maar deed dat nauwelijks. 

Bestuursconflict
In diezelfde periode ontving de IGZ bericht van de raad van commissarissen over het ontstane conflict met de bestuurder.  De raad en bestuurder communiceren zo weinig met elkaar dat de raad geen toezicht kan houden.

Kwaliteitsnormen
Tijdens het laatste inspectiebezoek eind december vorig jaar bleek sprake van “tekortschietende zorginhoudelijke kennis en kunde op alle vijf de onderzochte thema’s: sturen op kwaliteit en veiligheid, cliëntdossier, deskundigheid en inzet personeel, medicatieveiligheid en vrijheidsbeperking.” Ook het conflict tussen de raad van commissarissen en de bestuurder was nog niet opgelost. Volgens de bestuurder was het juist door dit conflict nog niet gelukt het bestuur uit te breiden.

Verscherpt toezicht
Menz.nu staat voor vier maanden onder verscherpt toezicht. Binnen vier weken moet er een plan van aanpak komen. Uiterlijk 18 april moet er een eerste resultaatverslag binnen zijn bij de IGZ, uiterlijk 17 mei een tweede. In de periode van het verscherpt toezicht zou de IGZ ook kunnen besluiten om bestuurlijk in te grijpen. 

Menz.nu
Menz.nu richt zich op richt zich op kwetsbare jong volwassenen en volwassenen met of zonder verstandelijke beperking. De organisatie biedt 24 uurs zorg, ambulante begeleiding en ondersteuning op alle leefgebieden ‘om deel te kunnen nemen aan de maatschappij’. De coaches willen naar eigen zeggen voorkomen dat jongeren in een isolement terecht komen als gevolg van prestatiedruk, de snelheid en de vele prikkels die het leven met zich mee brengt. ‘Deze generatie is vooral te bereiken door ook te focussen op het innerlijke van de persoon. Daar het gevoel en het geweten signalen doorgeven aan het verstand. Door op deze wijze te werken heeft Menz ervaren dat je de cliënt beter kan bereiken, zodat je beter kan toewerken naar de doelen die de cliënt voor ogen heeft.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.