Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dokter Kees wint prijs voor kunstheuponderzoek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Orthopedisch chirurg Kees Verheyen heeft de Anna-prijs gekregen voor zijn onderzoek naar metaal-op-metaal heupen.
Dokter Kees wint prijs voor kunstheuponderzoek

Verheyen heeft een groot aandeel in het internationale onderzoek naar de onveiligheid van metaal-op-metaalheupen. ‘Deze heupen voldeden aan alle Europese en Amerikaanse eisen en toch faalde een aanzienlijk deel al na een paar jaar.’ Volgens Verheyen was een snelle wetenschappelijke evaluatie noodzakelijk. Het onderzoek bevordert de patiëntveiligheid in de orthopedie.

Isala

Verheyen werkt als orthopedisch chirurg in het Zwolse Isala. Onderzoek doet hij in zijn eigen tijd: ‘Wetenschappelijk onderzoek doen moet voortkomen uit een intrinsieke motivatie, moet een soort bijzondere hobby zijn; alleen dan kun je in een groot perifeer ziekenhuis daarin succesvol zijn.’ Hij koppelt zijn ervaringen met patiënten aan de actuele wetenschap, waardoor hij onderzoekslijnen heeft opgezet die tot betere zorg leidden rondom de controle van kunstheupen en tot minder kans op trombose bij orthopedische ingrepen.

Anna Fonds

De Annaprijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Anna Fonds en bestaat sinds 2000. De prijs is bestemd voor een actief en ervaren wetenschapper, die bijzonder biomedisch onderzoek deed van het menselijk steun- en bewegingsstelsel, in het bijzonder de biomechanische, biologische of klinische aspecten, waardoor een onderzoekslijn met perspectief ontstond. De prijs bestaat uit een vrij te besteden bedrag van 10.000 euro, een penning en een oorkonde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.