Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dr. Watson komt naar Nederland

Mark van Dorresteijn
De medische kennis van Dr. Watson, de supercomputer van IBM, zal gedeeld worden met een Nederlandse zorginstelling. IBM is hiervoor in gesprek met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Dr. Watson komt naar Nederland
Foto: IBM

‘We noemen het project de “route to Watson’, aldus Coen  Egberink, verantwoordelijk voor de Nederlandse afdeling gezondheidszorg van het  Amerikaanse bedrijf.

Analyse medische gegevens

In april moet een contract worden getekend. De bedoeling is dat studenten in Groningen vertrouwd raken met Watson. Het einddoel is om medische gegevens  te analyseren zodat ze een voorspellende waarde krijgen. ‘Dat leidt uiteindelijk tot een beter gebruik van zorg’, zegt Egberink vanaf de IT beurs Himss in New Orleans.

Watson in de cloud

Het Groningse project wordt begeleid door Cap Gemini. De adviesorganisatie heeft het plan op tafel gelegd om Watson vanuit de “cloud” aan te bieden en te delen met andere zorgorganisaties. ‘Je kunt een Watson-achtige omgeving creeren waarbij je samen met verschillende partijen bouwt aan de medische kennis’, aldus Patrick Jansen, clustermanager zorg van Cap Gemini.

Watson en kanker

In de Verenigde Staten werkt IBM samen met een aantal ziekenhuizen om Dr. Watson te trainen in het diagnosticeren van kanker en het voorschrijven van de meest geschikte behandeling. Vooralsnog gaat het om longkanker en borstkanker. Daaraan voorafgaand is zoveel mogelijk medische literatuur en geanonimiseerde patientendossiers ingevoerd.  De adviezen van de computer worden steeds nauwkeuriger. Het is technisch mogelijk Dr. Watson te integreren met een EPD maar dat is nog niet gebeurd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.