Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén checklist als overzicht chirurgisch traject

Mark van Dorresteijn
Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis introduceert een complete checklist waarmee zorgverleners op alle belangrijke momenten in het gehele chirurgische traject gegevens van de operatiepatiënt kunnen controleren. Dat meldde het ziekenhuis gisteren.
Eén checklist als overzicht chirurgisch traject

De SLAZ-pass staat voor: Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Patient Safety System Pas, en bevat een totaaloverzicht van informatie over de patiënt. Doordat de SLAZ-pass al vroeg in het operatietraject wordt ingezet, kunnen eventuele onvolkomenheden, bijvoorbeeld het onterecht niet toedienen van antibiotica aan de patiënt, eerder worden ontdekt.

Voordelen van de SLAZ-pass

Chirurg Bart Vrouenraets legt de voordelen uit van de SLAZ-pass. “Deze lijst is overzichtelijker omdat het een complete lijst is. Normaal gesproken wordt er gebruik gemaakt van allemaal losse controlelijsten. De checklist gaat met de patiënt mee tijdens zijn gehele gang door het ziekenhuis, van opname tot ontslag. Wat is de naam en het geslacht van de patiënt? Heeft de patiënt allergieën en zo ja, welke? Is de te opereren kant gemarkeerd en zo ja, welke kant is het? Dit soort vragen zijn opgenomen op de SLAZ-pass.

Week van de Patiëntveiligheid

Het ziekenhuis introduceert de SLAZ-pass in de Week van de Patiëntveiligheid, van 23 tot 30 november. Het ziekenhuis heeft in deze week tevens de Nationale Patientveiligheid Award 2009 gewonnen met het project ‘Medication reconciliation’. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Sint Lucas Andreas wint patiëntveiligheidsprijs

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Bruijnzeel wordt toezichthouder bij Sint Lucas Andreas

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.