Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste Kamer niet akkoord met bestuurlijke boete Klink

Redactie Zorgvisie
De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het voorstel van minister Klink van VWS om een bestuurlijke boete voor de gezondheidszorg in te voeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou disfunctionerende zorgorganisaties kunnen beboeten als dit voorstel wordt aangenomen. De minister is gevraagd extra informatie te geven over zijn plan.
Eerste Kamer niet akkoord met bestuurlijke boete Klink

De Senaat wil dat Klink in een brief meer uitleg geeft over het spanningsveld tussen de geheimhoudingsplicht van medici en de Wet openbaarheid van bestuur, waardoor privacygevoelige informatie over patiënten voor derden inzichtelijk kunnen worden. Als deze informatie bevalt, wordt het wetsvoorstel (31.122) alsnog aangenomen. Dat zei commissievoorzitter Tineke Slagter tijdens het debat in de Eerste Kamer.

Derde termijn

Het debat van afgelopen dinsdag was de behandeling in derde termijn van dit voorstel. In mei vorig jaar vond de plenaire behandeling in twee termijnen plaats. Ook toen was de Kamer sceptisch over het plan van Klink. Indertijd was vooral nog onduidelijk waar de grens lag tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de IGZ. Vervolgens zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat een organisatie twee keer zou worden bestraft voor een fout. Als er gevaarlijke handelingen voor een patiënt zijn verricht, zal het OM tot vervolging overgaan. In andere gevallen is het aan de IGZ om de bestuurlijke boete op te leggen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Klink: geen ‘postcodebeleid’ bij UMC’s

‘Zet boete op niet-melden calamiteiten’

Klink mag bezuinigen op specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Disfunctioneerde ZorgInstellingen aan de kaak stellen , zoals de Minister wil/doet , vind ik discutabel. Werken met postcodes is ook niet goed. Waarom doen ZorgInstellingen zoals het UMC Maastricht dat .Het heeft allemaal te maken met Euro s. Het heeft allemaal te maken met Kennis op langere termijn , en dat kost Euro s, en daar moet je als Overheid in Investeren. Denk op langere termijn : Kosten/Baten-Analyse , en het resultaat dat het Euro s oplevert.Denk breder en op langere termijn!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.