Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eind aan parallelle uitvraag kwaliteitsgegevens

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Iedere partij die kwaliteitsgegevens nodig heeft van zorginstellingen moet zich vanaf nu wenden tot het Zorginstituut Nederland.
smileys.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat zijn zes brancheorganisaties in de medisch specialistische zorg met elkaar overeengekomen. Zij hebben daartoe op 4 oktober een akkoord ondertekend.

Kwaliteitsindicatoren
Lukraak opvragen van gegevens is er straks niet meer bij. Het akkoord moet een eind maken aan de parallelle uitvraag van kwaliteitsinformatie door verschillende partijen voor verschillende doeleinden. Ziekenhuizen maken zich al jaren druk over de enorme hoeveelheid kwaliteitsindicatoren die ze telkens net een beetje anders moeten gebruiken en prestaties die ze steeds verschillend moeten meten.  

Zorgbranche
De zes brancheorganisaties zijn: de Federatie Medisch Specialisten, Nederlandse Federatie Universitair medische centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Zij gaan samenwerken met de Patiëntenfederatie Nederland en het Zorginstituut Nederland. De gegevens worden gebruikt als kwaliteitsinformatie voor zorgconsumenten, zorginkoop door zorgverzekeraars en kwaliteitsverbetering bij de zorgaanbieders zelf.

Ziekenhuizen
Instellingen voor medisch specialistische zorg hebben al sinds 2014 de wettelijke verplichting specifiek omschreven kwaliteitsgegevens bij het Zorginstituut aan te leveren. Rondom het vastleggen van de indicatoren en de aanlevering van gegevens bestonden nog weinig officiële afspraken. Het nu gesloten akkoord bestaat uit afspraken over de methodiek en afstemming voor de aanlevering van kwaliteitsgegevens bij Zorginstituut Nederland. Er is ook afgesproken het aantal indicatoren terug te dringen. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.