Na het Kamerdebat vorige week is de indruk ontstaan dat de fusie op losse schroeven stond, omdat minister Vogelaar nog goedkeuring moet verlenen. Dat is echter niet zo. Vogelaar heeft vorig jaar al toestemming verleend voor een personele unie tussen Philadelphia, Evean Groep en woningcorporatie Woonzorg Nederland (WZN). Na het groene licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) begin april was Espria daarmee een realiteit.
Bestuurlijke fusie Espria
De samenwerkende partijen willen echter een stap verder gaan. Ze willen bestuurlijk fuseren. Daarvoor is een statutenwijziging van WZN nodig en daarvoor moet Vogelaar nog wel toestemming verlenen. Een belangrijke afweging daarbij is of de belangen van de volkshuisvesting in het gedrang komen. Ze wil niet dat “vermogens die bestemd zijn voor de volkshuisvesting aangewend zouden kunnen worden voor zorg”. Vogelaar beslist in juni. Ze zal de opvattingen van de Kamer laten mee wegen.
Interpellatiedebat
Vorige week was er een Interpellatiedebat over de megafusie dat Tweede-Kamerlid Jan de Vries (CDA) had aangevraagd. Hij wil dat het kabinet alles in het werk stelt om de fusie te blokkeren. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV en GroenLinks steunt het CDA. Espira telt 38.000 medewerkers, 225.000 cliënten, meer dan duizend zorglocaties in 230 gemeenten en heeft een omzet van 1,4 miljard euro. “Dit is niet meer de menselijke maat”, zegt De Vries. “Uit onderzoeken blijkt dat zeer grote instellingen niet doelmatiger gaan werken maar dat er wel meer bureaucratie ontstaat.”
NMa
De bewindslieden van VWS lieten in het debat weten dat zij de fusie niet meer kunnen tegenhouden nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorige week het groene licht gaf voor Espria. Nadat WZN aangaf een deel van haar bezit te gaan verkopen, oordeelde de NMa dat de concurrentie in deze sector voldoende is veiliggesteld.
Aparte zorgtoets voor fusie
Een Kamermeerderheid wil dat het parlement nauwer betrokken wordt bij fusies in de zorg. De Kamer wil op tijd worden ingelicht en wil de rol van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wettelijk steviger verankeren. Nu heeft de NZa slechts de bevoegdheid om de NMa bij fusies te adviseren. De Kamer vindt dat niet ver genoeg gaan en wil een aparte fusietoets voor de zorg. Minister Klink wil kijken of hij de toetsing kan aanscherpen.
Meningsverschil NZa en NMa
Over het algemeen zitten NZa en NMa op een lijn bij de beoordeling van fusies. Maar bij Espria waren ze het oneens. De NZa vreest negatieve effecten voor consumenten, omdat een partij met veel marktmacht de prijzen kan opdrijven. De NMa legde dit negatieve effect echter naast zich neer. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
Mega-fusie in zorg in handen van Vogelaar
Monsterfusie Espria (weblog)
NMa gaat akkoord met monsterfusie
NMa en NZa zijn het oneens over megafusie