Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EU werkt aan wetenschapscloud

De Europese Unie wil een Open Science Cloud oprichten. Daarvoor is 6,7 miljard euro nodig.
Wolk.cloud.fotolia.jpg
Fotolia

De Europese Commissie presenteerde vandaag een blauwdruk.

In de cloud
Wetenschappers, bedrijven en overheden moeten in Europa veel beter gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale revolutie biedt. Een Europese “Open Science Cloud” moet nog dit jaar de miljoenen wetenschappers een virtuele omgeving bieden waarin ze hun onderzoeksresultaten kunnen opslaan, delen en hergebruiken.

Investeerders
Voor het project is de komende vijf jaar 6,7 miljard euro nodig aan publieke en private investeringen. In een later stadium moeten de publieke sector en het bedrijfsleven er ook van gaan profiteren.

Big data
Europa is de grootste producent van wetenschap in de wereld, maar deze big data worden onvoldoende benut, aldus Brussel. De plannen voorzien daarom in de benodigde supercomputers, opslagcapaciteit en snelle internetverbindingen. EU-commissaris Carlos Moedas van Wetenschap en Innovatie, denkt dat de voordelen voor de Europese wetenschap, economie en samenleving enorm zijn.

Supercomputers
Voor onderzoek naar zogeheten quantumtechnologie, die supercomputers met ongekende rekenkracht mogelijk maken, wordt 1 miljard euro uitgetrokken. Mede omdat een deel daarvan bij de TU in Delft terechtkomt, spreekt VVD Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen van ‘supergoed nieuws voor de Nederlandse economie’.

Gezondheidszorg
Van Nieuwenhuizen denkt dat quantumtechnologie de samenleving ‘radicaal’ gaat veranderen en oplossingen biedt voor mondiale vraagstukken op het gebied van klimaat, energie, gezondheidszorg en veiligheid. ‘Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.’

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.