Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Externe harde schijf Antoni van Leeuwenhoek ontvreemd

Redacteur Zorgvisie
In december vorig jaar is een onbeveiligde harde schijf gestolen met daarop gegevens van patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek. Het gaat om gegevens van 781 patiënten die deelnemen of –namen aan wetenschappelijk onderzoek.
Beveiliging400.jpg
Fotolia.

De schijf met gegevens is uit de kofferbak van een onderzoeker gestolen. Die heeft de diefstal pas onlangs gemeld, zegt het Antoni van Leeuwenhoek. Op de schijf staan kopieën van bestanden van het Antoni van Leeuwenhoek. ‘Daarnaast staat er ook een aantal bestanden op van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.’

Harde schijf meegenomen
Het ziekenhuis heeft een informatiebeveiligingsbeleid waarin staat dat medewerkers geen patiëntgegevens op onbeveiligde informatiedragers mogen meenemen. ‘Dat dat toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste’, schrijft het ziekenhuis. ‘De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels. Hij is ter verantwoording geroepen en er zijn passende maatregelen getroffen.’ Het feit dat de externe harde schijf is ontvreemd, heeft geen invloed op de behandeling die patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek ontvangen, laat het ziekenhuis weten.

Actie ondernomen
Het Antoni van Leeuwenhoek heeft inmiddels actie ondernomen. Zo zijn de betrokken patiënten geïnformeerd door hun behandelend arts en is er een informatienummer geopend waar ze terechtkunnen met hun vragen. Daarnaast worden er informatieavonden georganiseerd voor de patiënten. De diefstal van de schijf is gemeld bij de politie, Autoriteit Persoonsgegevens en Inspectie voor de Gezondheidszorg. Medewerkers van het Antoni van Leeuwenhoek zijn opnieuw gewezen op het informatiebeveiligingsbeleid.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.