Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld en nieuwe regels voor wijkverpleegkundigen

Staatssecretaris Bussemaker maakt vandaag een aantal wijzigingen in de AWBZ bekend die bedoeld zijn om de wijkverpleegkundige breed in te voeren in de zorg. Zo stelt ze onder andere 35 miljoen beschikbaar voor de inzet van extra wijkverpleegkundigen. Bovendien maakt ze indiceren door wijkverpleegkundigen mogelijk. En pakt ze ook nog het verschil in bekostiging tussen verpleegkundige- en verzorgende handelingen aan.
Extra geld en nieuwe regels voor wijkverpleegkundigen

In een brief aan de Kamer zet de staatssecretaris uiteen hoe ze het concept van de wijkverpleegkundige uitgebreider wil invoeren in de AWBZ. De wijkverpleegkundige is het concept waarin een verpleegkundige de regie heeft over een kleinschalig wijkteam en hiermee zorg dicht bij mensen thuis brengt. Voor dit concept is in het programma ‘Zichtbare Schakel’ 37 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor 160 fte aan wijkverpleegkundigen. Er zullen hierdoor meer dan 110 wijkverpleegkundigen extra aan het werk gaan, met name in zogeheten aandachtswijken. In een latere ronde van het project zal nog eens 50 fte, oftewel 80 wijkverpleegkundigen, extra de wijk in gaan.

Zelf indiceren wijkverpleegkundigen

De staatssecretaris past daarbij de manier van indicatiestellen aan, zodat wijkverpleegkundigen makkelijker zelf indicaties kunnen afgeven, zonder tussenkomst van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Concreet betekent dit voor een wijkverpleegkundige dat zij een zogenoemd pre-indicatieadvies op kan stellen. Het CIZ zal na een steekproefgewijze toetsing het advies omzetten in een indicatiebesluit.

Bekostiging verzorging en verpleging

Bussemaker pakt ook het probleem aan dat door het verschil van bekostiging tussen verzorging en verpleging wordt veroorzaakt. Omdat de bekostiging voor verzorging lager is, is er weinig financiële prikkel om voor de activiteiten die onder persoonlijke verzorging vallen een verpleegkundige in te zetten. Dit probleem lost Bussemaker op door vanaf 2010 het tarief voor de functie persoonlijke verzorging-plus weer tot de oude hoogte, van voor de tariefkorting van 2008, te herstellen. Hiermee is een bedrag van vijf miljoen per jaar gemoeid.

Transitieprogramma Langdurige Zorg

In haar brief wuift de staatssecretaris lof toe aan zorgorganisaties die al met het concept van de wijkverpleegkundige aan het experimenteren zijn. Ze noemt hierbij Buurtzorg Nederland en de Omring, die in het Transitieprogramma Langdurige Zorg zitten. Ook thuiszorgorganisatie Thebe, Thuiszorg Rondom, Zuwe Zorg en Kruiswerk West-Brabant krijgen een pluim. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NPCF wil af van indicatie wijkverpleging

Bussemaker wil wijkverpleegkundige terug

Ervaren verpleegkundigen verlaten de zorg

Bijna helft verpleegkundigen betaalt eigen scholing

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.