Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibilisering reduceert kosten spoedzorg

Mark van Dorresteijn
De artsen op de spoedeisende hulp (SEH) kunnen in dunbevolkte gebieden of in daluren patiënten overnemen van de huisartsen spoeddienst. Om onverwachte rekeningen tegen te gaan, zouden deze patiënten met laagcomplexe problemen ook op de SEH kunnen worden behandeld tegen het huisartsentarief. Dat zegt Crispijn van den Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).
Flexibilisering reduceert kosten spoedzorg
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Van den Brand reageert daarmee op Kamervragen van Lea Bouwmeester (PvdA). Zij wil dat huisartsen en ziekenhuizen beter samenwerken om te voorkomen dat mensen onnodig worden geconfronteerd met hoge kosten na een SEH-bezoek. Een bezoek aan de huisartsenpost valt namelijk buiten het eigen risico in tegenstelling tot een bezoek aan de spoedeisende hulp.

Huisartsentarief voor SEH-arts

Bij een aantal ziekenhuizen, waaronder het MC Haaglanden en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, wordt deze methode al uitgeprobeerd, vertelt Van den Brand. ‘De SEH blijkt prima in staat om een aantal patiënten op te vangen. Het gaat dan om situaties in de nachtelijke uren, als er maar weinig patiënten zijn en het niet kosteneffectief is om de huisarts en de SEH-arts beide aanwezig te laten zijn. Patiënten die naar de SEH komen met laag complexe problemen zijn meestal binnen korte tijd te helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten met een snijwond of een kind met oorpijn. Dat kan goed tussendoor. We moeten wel de effecten op lange termijn bestuderen omdat het niet de bedoeling is dat deze manier van werken een aanzuigende werking heeft.’

 

Werkwijze

De werkwijze waarbij de patiënt één toegang tot de HAP en de SEH heeft is in principe in heel Nederland toe te passen, zowel in Amsterdam als het noorden van Groningen. ‘Natuurlijk kan het nog niet altijd, bijvoorbeeld wanneer een huisartsenpost heel ergens anders is dan het ziekenhuis. Maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat huisartsen en ziekenhuizen steeds meer gaan samenwerken. Dat begint nu te komen. Denk aan geïntegreerde huisartsenposten die zich in het ziekenhuis bevinden. Door de gezamenlijke triage komt de patiënt dan vanzelf bij de juiste arts terecht. Zo zijn er verschillende oplossingen mogelijk om de bezetting goed te regelen in een gebied.’

SEH-bezoeken

Jaarlijks verschijnen circa twee miljoen mensen zonder verwijzing op de Nederlandse spoedeisendehulp-afdelingen. Naar schatting 15 procent daarvan (300.000 mensen) zou ook door de huisartsen geholpen kunnen worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.