Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Franciscus Ziekenhuis start met palliatief team

Zorgverleners in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal kunnen vanaf april 2014 een beroep doen op het TOPZ, dat staat voor ‘Team voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg’. Het speciale team geeft artsen en verpleegkundigen advies en ondersteuning bij de zorg aan patiënten met een levensbedreigende ziekte in de laatste fase van hun leven.
Franciscus Ziekenhuis start met palliatief team
Foto: ANP Lex van Lieshout

Palliatieve zorg is de zorg voor patiënten in de laatste levensfase, maar ook voor hun familie en hun naasten. Het doel van palliatieve zorg is een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te realiseren voor deze patiënten. De patiënt wordt niet meer behandeld om beter te worden, maar om pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard op menswaardige wijze te verlichten.

Ondersteuning

Het TOPZ biedt ondersteuning aan zorgverleners bij complexe problemen op het gebied van palliatieve zorg, zoals sedatie (het continu in diepe slaap houden van de patiënt) of moeilijk behandelbare symptomen zoals pijn, verwardheid of benauwdheid. Ook voor sociaal emotionele en spirituele ondersteuning, het doorspreken van een zorgplan of beslissingen rondom het levenseinde kunnen de zorgverleners een beroep doen op het TOPZ.

Palliatieve zorg

In het Franciscus Ziekenhuis bestaat het TOPZ uit een internist – hematoloog, een longarts, twee pijnspecialisten, een geestelijk verzorger, een arts ouderengeneeskunde, een pijnconsulente en een verpleegkundig consulent oncologie. Allen zijn gespecialiseerd op het gebied van palliatieve zorg.

Artsen

Wekelijks worden de patiënten besproken in het multidisciplinair team. Afhankelijk van de hulpvraag sluiten daar andere professionals zoals een psycholoog, diëtist of maatschappelijk werker bij aan. Desgewenst worden ook een huisarts, een medewerker van de Thuiszorg of andere hulpverleners uit de eerste lijn voor het overleg uitgenodigd. Bij alle overwegingen staan de behoeften, wensen en mogelijkheden van de patiënt en hun naasten centraal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.