Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fries cliëntenplatform waarschuwt voor transitie begeleiding

Mark van Dorresteijn
Het Frysk platform GGz cliënten maakt zich ernstige zorgen over de transitie van de begeleiding AWBZ naar de Wmo.
Fries cliëntenplatform waarschuwt voor transitie begeleiding
Foto: ANP Koen Suyk

In een brief aan de Tweede Kamer stellen de leden van het platform dat zij bang zijn dat de zorg ondergeschikt wordt gemaakt aan geld. ‘De prioriteit ligt bij het kostenplaatje en niet op de benodigde hulp. Dat houdt in dat de kwaliteit van de passende zorg niet langer is gewaarborgd. De meeste gemeenten hebben geen enkele functionaris in dienst, die tot een juiste indicatiestelling kan komen. Op welke  wijze wordt er expertise ingezet om een goede indicatiestelling te realiseren?’, vraagt voorzitter Jaap Koome zich af.

Medezeggenschap

De wettelijke medezeggenschap zou volgens het platform moeten liggen bij cliëntenraden van ggz-instellingen. Ervaringsdeskundigen zouden kunnen helpen om tot een goed beleid en een goede financiering te komen. Deze deskundigen moeten ook in elke gemeente plek krijgen in de Wmo-adviesraad.

Wmo-gelden

Tot slot ziet het platform graag dat alle Wmo-gelden geoormerkt worden. Het besluit van de Eerste Kamer om deze gelden niet te oormerken betreuren zij dan ook. Koome: ‘Er is geen enkele garantie dat de betreffende gelden ook aan de zorg ten goede komen. Nergens staat duidelijk op welke wijze het toezicht en de controle op de betreffende gelden wordt geregeld. Het Frysk platform wil in ieder geval dat de gelden voor het gehele sociale domein (wonen, werken en zorg) geoormerkt worden. Dit schept duidelijkheid voor de cliënten, de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars.’

Frysk platform

In het Frysk platform hebben bijna alle cliëntenraden van GGz instellingen uit Friesland zitting. Ook vertegenwoordigers van Wmo-adviesraden van Friese gemeenten sluiten zich aan bij het Frysk platform.

1 REACTIE

  1. Geoormerkt budget zou dan ook per prestatieveld van de Wmo verdeeld moeten worden. Maar wat te doen als het budget op is ? In de Wmo is er geen sprake van ‘recht op zorg’, hoogstens heeft de gemeente een inspanningsverplichtng om je te helpen zoeken naar een oplossing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.