Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie Amerpoort en Sherpa van de baan

Redactie Zorgvisie
De bestuurlijke fusie tussen Amerpoort en Sherpa gaat niet door. Dat bevestigt een persvoorlichter van Amerpoort, de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Eén van de oorzaken voor de afgebroken fusie is het gezamenlijke woonzorgproject van de zorgaanbieders uit Baarn: parkwijk De Zandheuvel.
Fusie Amerpoort en Sherpa van de baan

Het begin van de zogenoemde omgekeerde integratie die op de parkwijk vorm zou krijgen door woningbouw voor particulieren is volgens de Baarnse wethouder Wim Lieberwerth uitgesteld tot het najaar. Er is nog geen bestemmingsplan. “Het zou gaan om 250 woningen”, meldt de wethouder ruimtelijke ordening, “voor cliënten van de zorgaanbieders en voor de vrije verkoop. Maar wij hebben besloten dat we het bestemmingsplan voor de parkwijk niet kunnen aanbieden aan de gemeenteraad. Er zijn nog te veel problemen.”

‘Fusie van de baan’

De persvoorlichter benadrukt dat Amerpoort en Sherpa wel blijven samenwerken op het gebied van de voorzieningen op het terrein in de bossen tussen Baarn Hilversum. “Dan gaat het bijvoorbeeld om het cultureel centrum, het medisch centrum en het zwembad. Dat blijven we zeker doen, maar de fusie is dus wel van de baan.” Vooral Amerpoort werkt ook verder aan nieuwbouw voor de cliënten van de zorginstelling.

Kritisch rapport

Volgens Sherpa had deze eerder reeds uitgestelde fusie niets te maken met een kritisch rapport over de zorgaanbieder. In opdracht van Wim Pieters, voorzitter van de raad van bestuur van Sherpa, is de organisatie tegen het licht gehouden door adviseur en manager Joop Simons. In februari presenteerde Simons zijn rapport. De begroting van Sherpa voor 2008 en 2009 blijkt moeilijk rond te krijgen. Vooral de woonondersteuning lijdt grote verliezen, met dit jaar een bij ongewijzigd beleid tekort van 2 miljoen euro ten opzichte van 2008. Kort na het verschijnen van het rapport zagen twee bestuurders zich genoodzaakt hun ontslag nemen. De zorginstelling was nu niet direct bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Uitstel fusie Amerpoort en Sherpa

Amerpoort en Christophorus willen fuseren

Gemeente Baarn fluit Sherpa terug

Amerpoort en Reinaerde tekenen intentieverklaring

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.