Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen kennis van zaken bij toekennen pgb

Belangenvereniging Per Saldo heeft binnen een week bijna 400 klachten verzameld van mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. De klachten gaan veelal over lange onzekerheid, ondeskundigheid van de verstrekkers van het pgb en onplezierige gesprekken met de toekennende partij.
Geen kennis van zaken bij toekennen pgb
Foto: ANP - Roos Koole

De klachten worden gemeld over meer dan 100 gemeenten en tientallen zorgkantoren en zorgverzekeraars. Daar waar budgetten zijn toegekend gaan de klachten over te lage budgetten. Kenmerkend is dat aanvragers van een pgb zich niet gesteund of geholpen voelen. Het aanvragen van een pgb lijkt een eenzaam gevecht met de instanties. Familie of vrienden en zorgprofessionals helpen bij de aanvraag, gemeenten en zorgkantoren doen dat zelden. Een enkeling maakt melding van een gesprek met een zorgprofessional die door de gemeente is ingehuurd en voelt zich gehoord.

Weinig kennis

In 39 procent van de gesprekken voor een indicatie werd het pgb ook niet door de verstrekker aangeboden. En in 23 procent van de gevallen werd afhoudend of afwijzend gereageerd op een verzoek om pgb. Ook de kennis over het pgb is dun gezaaid. De meeste mensen hebben hun informatie zelf gevonden via Per Saldo of via de website van de verstrekker en 24 procent van de ondervraagden zegt onvoldoende geïnformeerd over het pgb.

Maanden duren

De redenen waarom een pgb niet wordt toegekend lopen uiteen. Regelmatig wordt het willen inzetten van een familielid als zorgverlener genoemd. Maar ook een door de verstrekker als onvoldoende beoordeelde motivatie of omdat de verstrekker vindt dat de hulp op een andere wijze ook geregeld kan worden. Bij veel ondervraagden was de herindicatie nog niet afgerond.Bijna een derde van de 399 ondervraagden geeft aan meer dan 24 uur met de aanvraag bezig te zijn geweest. Sommigen spreken over 50 of 80 uur maar ook meer dan 100 uur wordt gemeld. Bij mensen die een pgb toegekend kregen kon het maanden duren voordat het budget daadwerkelijk beschikbaar was. Voor slechts 14 procent was dat binnen vier weken geregeld. Voor 36 procent van de ondervraagden ging het om maanden, oplopend tot ruim een half jaar.

Enquête

Van de mensen die weer opnieuw een pgb toegekend hebben gekregen vond bijna een derde dat de procedure naar wens was verlopen. En een derde is tevreden met de huidige situatie na toekenning van een pgb. 21 procent van de ondervraagden kreeg minder budget dan verwacht.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.