Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen oordeel over medisch handelen omstreden orthopeed

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan geen oordeel geven over het medisch handelen van orthopeed Cees de Bruin. Dit concludeert de Inspectie in het onderzoek naar aanleiding van de vijf klachten die de Inspectie in 2010 en 2011 kreeg over De Bruin toen hij in het Waterlandziekenhuis werkte. De IGZ geeft wel aan dat de orthopeed te kort schoot bij het informeren van zijn patiënten.
Geen oordeel over medisch handelen omstreden orthopeed

De inspectie concludeert dat het onmogelijk is om objectief vast te stellen of de ingrepen die De Bruin verrichtte, goed werden uitgevoerd. De Bruin deed operaties aan aangeboren wervelkolomafwijkingen die in de loop van het leven ernstiger worden en daarvoor bestaan geen richtlijnen. De inspectie constateert dat als richtlijnen ontbreken, tuchtrechters zich niet uitspreken over de kwaliteit van de behandeling en deskundigen verdeeld zijn, het ook voor de inspectie niet mogelijk is om een oordeel te geven over het medisch technisch handelen.

Onvoldoende informatie

Het IGZ-onderzoek wijst verder uit dat De Bruin zijn patiënten onvoldoende informeerde over de behandeling en de mogelijke risico’s. Ook de nazorg van de patiënten voldeed niet altijd. De Bruin hanteerde een techniek die niet in richtlijnen is vastgelegd en waarover de meningen in de beroepsgroep verdeeld zijn. Daarover had hij zijn patiënten uitvoerig moeten informeren.

Bestuur Waterlandziekenhuis

De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis waar De Bruin werkzaam was, had geen helder beeld van de werkzaamheden van De Bruin. Ze toonde onvoldoende betrokkenheid bij het opzetten van het Rugcentrum waar De Bruin werkte en toetste niet of dit centrum voldeed aan de minimale eisen. De inspectie heeft de raad van bestuur opgedragen om maatregelen te nemen. Er moet aantoonbaar zicht zijn op het functioneren van de medewerkers. Het ziekenhuis heeft de geëiste maatregelen inmiddels voor een belangrijk deel doorgevoerd. De inspectie ziet nauwgezet toe op verdere vorderingen.

Melders

De vijf melders bij de inspectie over de orthopeed hebben inmiddels een brief ontvangen van de inspectie, waarin zij op de hoogte zijn gebracht van het moment van verschijnen van het rapport. De inspectie neemt hierover de komende periode nog persoonlijk contact op met de vijf personen die hebben gemeld bij de IGZ.

De Bruin

Sinds juni 2010 werkt De Bruin niet meer in de patiëntenzorg. Mocht hij willen terugkeren in zijn vak dan moet hij dit melden bij de inspectie. Hij moet zich dan bijscholen en ondermeer aantonen hoe hij de informatievoorziening voor zijn eventuele toekomstige patiënten gaat vormgeven. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

154 claims tegen orthopeed Waterlandziekenhuis

Grote schadevergoeding na fouten Waterlandorthopeed

Waterland stort ton voor gedupeerden orthopeed

1 REACTIE

  1. Voor alle slachtoffers (slachtoffer de B en slachtoffers van de B, in willekeurige volgorde) zijn de uitspraken van Deskundigen, Inspectie en Tuchtcollege enorm bitter en onverdraaglijk. Ik wil graag pleiten voor een betere begeleiding in een eerder stadium van alle betrokkenen. Anders zijn de reacties zo primair, dat het nog onverdraaglijker wordt. Ik probeer die begeleiding van de grond te krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.