Geen uurtje-factuurtje voor wijkverpleegkundige’

De bekostiging van de wijkverpleegkundige zal niet gaan via een systeem van ‘uurtje-factuurtje’, maar zal deels gebeuren via populatiebekostiging en uitkomstbekostiging. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS aan de Tweede Kamer in een brief over de aanspraak wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Geen uurtje-factuurtje voor wijkverpleegkundige’

De wijkverpleging gaat vanaf 1 januari 2015 van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw).  De huidige extramurale AWBZ-functie verpleging en het overgrote deel van de huidige extramurale AWBZ-functie persoonlijke verzorging zullen onder de Zvw-prestatie wijkverpleging vallen. Dat geldt ook voor de medisch-specialistische verpleging thuis, die nu al onder Zvw valt, en taken die vallen onder het programma Zichtbare Schakel, zoals het coördineren en regisseren van de zorgvraag van cliënten. Zorgverzekeraars draaien voor de kosten op, omdat de wijkverpleging in het basispakket komt. Ze mogen wel zelf bepalen of hun verzekerden een verwijzing van de huisarts nodig hebben voor de aanspraak

4
48

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Populatie- en uitkomstbekostiging vallen weliswaar beiden onder de resultaatgeoriënteerde bekostigingssystemen, maar zijn twee heel verschillende subvormen ervan. Zie http://bit.ly/1hQAIO5 en http://bit.ly/1aYFloU (beiden eigen site). Waarbij populatiebekostiging hier in principe helemaal niet toepasbaar is.
    Ook heeft de staatssecretaris het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt door de wijkverpleging toch onder te brengen bij de zorgverzekeraars. Waar de gemeenten noch de zorgverzekeraars blij mee zijn! En waarmee je afschuiven in de hand werkt, dus de bietenbrug mee opgaat.
    Voor een masterplan Ouderenzorg dat pretendeert de zaken wel goed te integreren, zie http://bit.ly/1d9FqjQ, staatssecretaris.

  3. Hij ontwerpt een financieringsmodel van populatiebekostiging waarin de wijkverpleegkundige geld krijgt voor deelname aan de sociale wijkteams. Ook het signaleren van problemen en preventie-activiteiten worden daaruit vergoed. Daarnaast werkt Van Rijn samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan een bekostigingsmodel waarbij er vaste gemiddelde tarieven gelden voor specifieke categorieën cliënten. Verder zal de bekostiging voor een deel gebaseerd zijn op de uitkomsten van de geleverde zorg.
    -Dit is het antwoord van de Minister; tel de knoppen, tel de variabelen en dat moet allemaal worden geadministreerd. Zie de nieuwe huisartsenbekostiging. Administratieve lasten zullen dus toenemen om meer vrijheid te kunnen krijgen. Logica van VWS/NZa.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.